Mejla

Sanna Lundell

Vi vill inte ha ett gäng lögnare i riksdagen

KOLUMNISTER

Vi går mot val. Det dimper ner kuvert med valsedlar i min brevlåda. En dag möts jag av en halvt söndertuggad Jimmie Åkesson på hallgolvet.

Ettåringen har haft den goda smaken att placera halva kuvertet med Jimmie där han hör hemma: i tarmen.

Kuvertets innehåll har min son tyvärr inte hunnit få i sig.

Utspridda i hallen ligger Sverigedemokraternas valsedlar och deras lilla broschyr fullproppad med främlingsfientliga budskap maskerade i taffliga försök till seriösa politiska programpunkter.

Jag plockar upp den 80-talsaktigt formgivna trycksaken med den lismande skåningen i topp och ger Jimmie och hans partivänner en chans. Jag skummar igenom skiten och garvar först lite.

Oj oj oj, så tossigt, så infantilt, så dumt. Som alltid när det gäller Sverigedemokraterna avfärdar jag snabbt deras försök att locka till sig väljare som ren idioti, som iq-befriat nonsens som väl inte en enda folkbildad svensk kan gå på.

Det halvätna kuvertet och dess innehåll förpassas till pappersinsamlingen.

Ändå kan jag inte släppa att jag ens får den här rasistiska propagandan i min brevlåda. Det är ju helt sjukt att vi plötsligt lever i ett Sverige där ett främlingsfientligt parti får lov att distribuera sina olagliga åsikter till Sveriges samtliga hushåll. Inte någon går fri från Sverigedemokraternas bullshit.

En våg av hopplöshet sköljer över mig vid diskbänken och jag blir för första gången rädd när det gäller det här up and coming-rasistiska partiet. Jag inser nämligen att den här lilla broschyren med sin barnsligt formulerade retorik kommer att lura folk därute.

Med den här broschyren får också Sverigedemokraterna möjligheten att plantera små propagandistiska frön i våra barn, de som nyss har lärt sig läsa men ändå inte ännu har förmågan att tänka kritiskt.

Därför vill jag en gång för alla här klargöra: Tro för guds skull inte på något som Sverigedemokraterna säger, skriver eller på annat sätt uttrycker.

Allt de har att komma med är lögner. Inte en enda av deras politiska programpunkter är förankrad i korrekt utförd forskning, i rätt tolkad statistik, i kunskaper om vårt land, dess historia, ekonomi och dess invånares behov. Inte en siffra i deras populistiska och ansvarslösa budgetförslag är rätt.

Vi riskerar alltså inte bara att få in ett gäng rasister i riksdagen om de nu lyckas ta sig över fyraprocentsspärren, vi riskerar att få in ett gäng som räknar med arslet. Ett gäng oskolade lögnare som inte skyr några medel för att komma in i riksdagen.

Och så vill vi ju inte ha det, eller hur?

Av: 

Sanna Lundell

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Sanna Lundell