Mejla

Lena Mellin

Det krävs mer än en promenad

Publicerad:
Uppdaterad:

En sak kan man säga om det rödgröna samarbetet.

Det kan bara bli bättre.

Mona Sahlin (s) och miljöpartiets språkrör hade bollen när de för två veckor sedan meddelade att de vill regera ihop om de vinner nästa val.

Men de tappade den. Och de har inte fått fatt i bollen igen.

I går skulle förlovningen mellan riksdagens största och minsta partier manifesteras under ett besök i Göteborg, staden som styrs av s och mp.

Men återigen visade det sig att alliansens utmanare har ett samarbete som än så länge är hellre än bra.

Bara två promenader

De gemensamma, utåtriktade aktiviteterna inskränkte sig till två promenader i Göteborgs centrum på sammanlagt tio minuter.

En pressträff på tåget mellan Stockholm och Göteborg ställdes in. Språkröret Peter Eriksson (mp) utnyttjade den insparade tiden för en tupplur i förstaklassvagnens bekväma stol.

Enigheten tog slut

Vid ett senare möte med media meddelade partierna att de vill höja a-kassan till 80 procent, i dag sänks ersättningen till en lägre nivå efter 200 dagar. Men sedan tog enigheten slut. Socialdemokraterna vill att den högsta ersättningen ska vara 950 kronor om dagen medan mp nöjer sig med 750.

S vill att avgiften till a-kassan ska ge sänkt skatt. Det vill inte mp. Däremot är de överens om att Västsverige är värt stöd och uppmuntran.

En sluten träff

Efter två träffar, en sluten med lokala företrädare för det rödgröna alternativet och IF Metalls vice ordförande på Volvo och en öppen med en organisation som verkar för det goda Göteborg, gick Mona Sahlin och språkrören skilda vägar. Sahlin till ett partiarrangemang, Maria Wetterstrand och Eriksson till Chalmers.

Som bevis för en kraftfull, målmedveten och samlad opposition var Göteborgsresan med andra ord ett rejält misslyckande.

Satt standarden

Problemet för Mona Sahlin och duon Wetterstrand&Eriksson är att regeringsalliansen har satt standarden för hur samarbete ska se ut i det politiska Sverige. I alla fall när man förklarat att man vill bilda koalition.

Men än har s och mp långt kvar till den nivån.

Deras samarbete kan bara bli bättre.

avLena Mellin

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM