Det finns ljuspunkter

Publicerad:
Uppdaterad:

Chans till billigare bostad. En fet smäll till de vårdslösa och giriga. Inbromsad konsumtionshysteri.

Det finns ljuspunkter i finanskrisen. Även om de inte är många.

Det är lika bra att slå fast det en gång för alla – finanskrisen är djup, oförutsägbar och förvärrar den lågkonjunktur som redan var på gång.

Volvo lastvagnar, som i våras planerade att nyanställa 300 personer, varslade i går 1?400 anställda om uppsägning i Sverige och i Belgien. Så snabbt har det gått från yra till kris.

Men det finns, hur konstigt det än kan låta, ljuspunkter i finansmörkret.

■?Chans till boklipp

Priserna på borätter och småhus har exploderat under senare år. Men nu sjunker de. Det är alltså köpläge för den som är på jakt efter en ny bostad.

Unga i storstadsområdena, som i stort sett varit utestängda från köpemarknaden, kan nu i bästa fall påbörja den bostadskarriär de tidigare inte haft råd till.

■?Mer fond för pengarna

Sedan nyår har värdet på Stockholmsbörsen minskat med ofattbara 1?200 miljarder. Den som sparar i fonder, antingen till pensionen eller till något annat, får alltså fler andelar för pengarna.

Även om det ser förfärligt dystert ut på börsen just nu kommer den, förr eller senare, att gå upp igen. Då kommer vinsten.

■?Konsumtionshysterin bedarrar

Under högkonjunkturen kastade sig västvärlden ut i en hysterisk köpcirkus. Handväskor för tiotusentals kronor, dyra bilar, renoverade kök – det fanns ingen hejd för aptiten på dyra nyheter.

Lågkonjunkturen kan bli gratisnöjenas renässans. En stilla hemmakväll vid det gamla matbordet. En promenad med vännerna.

På köpet sparas miljön. Lägre produktion tär mindre på naturresurserna och minskar utsläppen från frakterna.

■?Billigare lån

Just nu går räntorna upp eftersom ingen vill låna ut pengar när man inte är helt säker på att få tillbaka dem. Men på sikt, och det kommer inte dröja särskilt länge, kommer krisen att leda till lägre räntor.

■?Nyttig lärdom

Än en gång har vi fått erfara att sparande är förenat med risker. Det gäller särskilt aktier och aktiefonder. Vi har också påmints om att det är viktigt att vara försiktig med att låna. Det är nyttig kunskap.

■?Ett sjukt system saneras

I den amerikanska bank- och finansvärlden är det storslakt. Bankerna faller som käglor och hundratusen personer väntas förlora jobbet. I Londons finanskvarter blir tusen personer i veckan arbetslösa.

I kölvattnet följer personliga tragedier. Men att företag som tillåtit vårdslöshet och girighet sopas av banan är inget att sörja över. Tvärtom, det kan ge utrymme för en ny, mer ansvarsfull, kultur.

■?Politiker får sig en näsbränna

Tillsynen av bankerna har inte varit tillräckligt bra, varken i USA eller Storbritannien. I så fall hade inte bankerna fallit som käglor.

Denna valhänthet straffar sig nu. Skattebetalarna tvingas ställa upp med ofattbara summor för att rädda systemen. Det kommer de ansvariga politikerna, som i Washington just nu beter sig som barnrumpor, sent att glömma.

Det finns alltså en del ljuspunkter. Även i finans­mörkret.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN