Marknadschefer är också svenskar

KOLUMNISTER

En av reklamnasarnas branschtidningar gjorde en ”kartläggning” i det senaste numret: Namn, ålder, inkomst, förmögenhet, bor. Den här gången gällde det Sveriges 103 främsta marknadschefer.

Marknadschefer kallas de som beställer och köper reklam åt sina företag. Spännande, eller hur? Men ni vet hur det är med skvaller i tabellform. Det kan handla om vad som helst: Vilken begravningsentreprenör har störst skonummer? Vilken småländsk kommun har flest professionella snowboard-åkare?

Saker som skulle få en att somna med nyllet i förrätten, om någon pratade om dem på en middag. Men spalta upp det i tabellform och det blir oemotståndligt. Ögonen börjar fara upp och ned, jämföra, summera, korstabellera.

Så jag satt där, antagligen lätt dreglande, och väntade på att ögonen skulle bli färdiga. När jag plötsligt upptäckte något.

Följestoryn till tabellerna var den gamla vanliga halvkvädna indignationsvisan. Marknadschefer BOR I STOCKHOLM! Marknadschefer TJÄNAR FYRA GÅNGER MER ÄN SNITTLÖNEN! Marknadschefer tillhör ÖVRE MEDELKLASS!

Men jag såg något annat. För säkerhets skull räknade jag en gång till. Jo, det stämde.

Av dessa 103 hyfsat avlönade högre tjänstemän i svenskt näringsliv har bara 11 en förmögenhet. Bara 11 – varav 8 förresten är kvinnor – äger någon enstaka, ynka miljon. De andra har sin lön. Fickpengar, men inget kapital.

Det är när man inser sådant som det stora vemodet rullar in. Om inte ens folk på den nivån klarar av att samla lite pengar på hög – lite självständighet, lite dra-åt-helvete – vem gör det då?

Det är en retorisk fråga.

Att vara svensk är att leva på månadspeng. Att vara svensk är att vara proletär. Egendomslös. En del proletärer har större månadspeng än andra. Dem kan man reta sig på. För de kan köpa en flaska champagne då och då. De kan få banken att köpa ett större hus åt dem. Men de äger sitt hem lika lite som en hyresproletär i Sorsele äger sitt. Och när månaden är slut är deras månadspeng också slut.

Ett utmärkt system, om man vill att folk ska vara fogliga och arbetslinjiga. Ett utmärkt system för att slippa folk som gör som de vill.

En annan nyhet i dagarna: 163 miljarder kronor i överskott till staten i år. Nästa år 84 miljarder, därefter 117 miljarder, därefter 151 miljarder.

ARTIKELN HANDLAR OM