Bo Lundgren lockar bara de redan övertygade

KOLUMNISTER

SIMRISHAMN

Sonen Henrik, 4, tycker att pappa bestämmer bättre än andra.

Men frågan är om Bo Lundgren förstått allvaret. Lyckas han inte i höst blir moderatledaren aldrig statsminister.

Moderaterna gjorde ett nummer av att deras partiledare var på plats men höll tyst under hela politikerveckan på Gotland i början av juli. "Det stora sommartalet" kommer att hållas i Simrishamn, sa partifunktionärerna.

De skapade med andra ord en viss förväntan på det 17 sidor långa tal som Lundgren levererade i går. Äntligen skulle det bli match och Göran Perssons utmanare om tungviktstiteln i svensk politik visa musklerna.

Utan glöd

Tyvärr måste meddelas att de, musklerna alltså, saknar nödvändig spänst. Det var visserligen inget fel på talet, en hygglig och föga överraskande blandning av angrepp på socialdemokraternas passivitet och broderande kring det egna och givetvis mycket bättre alternativet.

Men det mest väsentliga saknades - glöd. Den som blev inspirerad och upplyft under 45 minuter på Sjöfartsplatsen vid hotell Svea i går har inte särskilt höga anspråk.

Bo Lundgren ser inte ut som om han vill bli statsminister den 15 september. Han låter inte som han vill leda den första borgerliga regeringen sedan 1994. Han ger intryck av en plikttrogen kille som vill göra sitt bästa.

Det är inget fel med det, tvärtom. Men det räcker inte om man som Bo Lundgren ska övertyga omkring en halv miljon väljare att flytta sig från vänster till höger på den politiska spelplanen. Så många människor handlar det om - enligt senaste Sifo - för att moderatledarens dröm om en borgerlig majoritetsregering ska gå i uppfyllelse.

Utmanade Persson

Möjligen har Bo Lundgren inte förstått allvaret i situationen. Men det är i år som Lundgren har sin chans. Om han vill kröna sin politiska karriär med att bli statsminister är det årets val som gäller. Nästa gång, 2006, kommer Bo Lundgren inte att vara moderatledare längre om han misslyckas i år. Så obarmhärtiga är politikens oskrivna lagar, förlorare får sällan chansen igen.

Bo Lundgren utmanade i går Göran Persson på en debatt om ekonomisk tillväxt. Om moderatledaren får som han vill hålls debatten i valrörelsens inledning, det vill säga inom ett par veckor.

Debatt om tillväxt

Det är inget fel på ämnesvalet. Tillväxten i Sverige har under lång tid varit lägre än i jämförbara länder. Långsamt men obönhörligt har landet rasat i den internationella välståndsligan. Utan tillväxt finns inga nya pengar att använda till det man nu för tillfället anser att de ska användas till.

Men vem känner att hjärtat bankar lite extra inför tanken på en debatt om tillväxt?

Försvinnande få, trots att det i förlängningen handlar om jobben, företagen, skatterna och pengar i plånboken.

Rätt men ändå fel. Det tycks vara Bo Lundgren i ett nötskal.

Det här lovar Bo Lundgren väljarna

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM