Räckte med att han visade sig

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Håkan Juholt blev valberedningens kandidat till S-ledare i torsdags.

Sedan dess har stödet för Socialdemokraterna ökat med hela åtta procentenheter, enligt Aftonbladet/United minds.

S-väljarna tycks redan ha skådat frälsaren.

Man ska ta siffrorna med en nypa salt. Sedan i torsdags har nämligen bara 246 av totalt 1 337 personer intervjuats.

Underlaget är med andra ord inte stort.

Men ändå. Under den första delen av mätperioden låg Socialdemokraterna på 26,3 procent. Så många skulle rösta på dem om det vore val i dag.

Men mellan den 11 och 13 mars, alltså fredag, lördag och söndag, tog stödet för Social­demokraterna ett raket­skutt till 34,4 procent.

Juholt-effekten, om man på detta tidiga stadium törs kalla förändringen så, tycks alltså vara hela 8,1 procentenheter.

Det säger en del om hur mycket S-väljare och sympatisörer längtat efter en ny ledning sedan Mona Sahlin abdikerade i mitten av november.

Sedan dess har hon bara gjort sporadiska framträdanden på den svenska arenan.

Det räcker med att hennes efterträdare visar sig på en presskonferens och säger att den som står mitt i solskenet bör hålla i paraplyet åt den som står i ösregnet så skjuter opinionssiffrorna i höjden. Det är nästan rörande.

S-väljarna har så att säga skådat frälsaren.

Redan innan han, bildligt, klivit in genom Jerusalems stadsportar. Det vill säga deklarerat vad han vill göra och hur.

Lika enkel kommer Håkan Juholts framtida resa inte att vara. Men så här i början kan det räcka med att verka allmänt glad och ivrig. Samt folklig och lite humoristisk.

Under hela mätperioden var stödet för Social­demokraterna 27,8 procent. Klart under valresultatet men ändå en ökning med 2,2 procentenheter.

Ställningen mellan blocken visar att kvartetten i alliansen har en stabil ledning över de tre partierna på vänsterkanten, 49,5 mot 42,5 procent.

Moderaterna är i den här mätningen sex procentenheter större än Socialdemokraterna. Men Fredrik Reinfeldt kan ändå inte känna sig helt säker i sadeln.

Kristdemokraterna under Göran Hägglund ligger än under än över den avgörande 4-procentsspärren. Just nu är det under.

Sverigedemokraterna backar också i den här mätningen till 6,8 procent. Under mätperioden greps en riksdagsledamot för fylleri och en annan anklagades för att sprida osanningar via internet.

Om tolv dagar inleds den socialdemokratiska partikon­gressen där Håkan Juholt ska väljas. Enligt Aftonbladet/United Minds, i samarbete med Cint, är förväntningarna på honom höga. Mycket höga.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN