Mejla

Johanne Hildebrandt

Svenska soldater är värda vårt stöd

KOLUMNISTER

”Jag orkar inte med alla idioter längre”, messar en förbannad soldat på juldagskvällen.

Han har precis kommit hem efter sju månader i Afghanistan och var ute och drack öl i hemstaden. Men i stället för att få lite uppmuntran, ”välkommen hem” och kanske bli bjuden på öl så kom det fram några okända som skulle förklara för soldaten vad han har gjort i Afghanistan, varför han inte borde ha tjänstgjort där och vad som borde göras för att skapa fred i landet.

Alla är experter efter några öl och soldaten skulle nu ställas till svars av några packade fånar som inte hade en aning om vad de pratade om.

”Kommer fram en till och tjafsar slår jag honom på käften.” skrev han i ett annat sms.

Jag förstår honom fullständigt. Allmänhetens okunskap om den svenska insatsen är otäck. Politiker och debattörer som inte har satt sin fot i landet, inte har en aning om hur biståndsarbetet och den militära insatsen fungerar, anser sig ändå veta allt och för ut en mycket konstig version av vad som sker. Att basera sina åsikter på politisk ideologi i stället för verklighet fungerar sällan, likväl finns det självklart okritiska själar som lyssnar och följer efter utan att själva tänka efter.

Men oavsett vad man tycker om insatsen i Afghanistan måste de soldater som Sverige har skickat dit få det stöd de behöver och förtjänar. Det är en självklarhet i alla andra länder utom i Sverige, så varför så svårt i detta land att ens försöka förstå vad som händer i Afghanistan och med de soldater som vi skattebetalare har skickat dit?

Medan Sverige firade jul hamnade till exempel OMLT i strid utanför Sar e Pul när de var ute på patrull med ett afghanskt kompani. Svenska enheter var också involverade när afghanska armén slog till mot insurgentledare i området väster om Mazar e Sharif och tillfångatog flera av dem. Om detta har det inte skrivits något om, fakta om vad som händer på marken verkar inte vara intressant, inte heller vad afghanerna vill eller försöker åstadkomma.

Förenklad, billig, debatt där två människor slår varandra i huvudet med sina åsikter är däremot populärt.

Men oavsett hur lite man vet, eller vad man tycker, så ska de slitna soldaterna som riskerat sina liv i månader bemötas med respekt och omsorg när de kommer hem. Skam på er som inte klarar av detta.

Av: 

Johanne Hildebrandt

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Johanne Hildebrandt