Talade presidenten om frihet - eller om tortyr?

KOLUMNISTER

När George W Bush i torsdags svor presidenteden lovade han att "Amerika ska tåga vid sidan av alla frihetstörstande människor i världen". Därefter använde sig Bush av ordet "frihet", eller synomer till frihet, 48 gånger under det knappt tjugo minuter långa talet. Det betyder att den amerikanska presidenten åkallade friheten mer än två gånger per minut.

Var det ett löfte eller ett hot? I vart fall lär talet om ett Amerika som vandrar "vid sidan" av alla frihetslängtande människor, uppmuntra till ansenliga mängder svart humor. Det får mig att tänka på en predikan i somras av en muslimsk skriftlärd i Bagdad:

-Vi upptäckte att friheten i det här landet inte var vår. Det är ockupanterna som har frihet att göra vad de vill... att skymfa kvinnor, barn, män, gamla, som arresterats slumpvis och utan att vara skyldiga. Ingen kan ställa frågan vad de gör för de är skyddade av sin frihet... De har friheten att våldta, friheten att klä av, friheten att förnedra.

Det är som om den amerikanska presidentens mekaniska upprepande av ordet frihet egentligen handlade om motsatsen. Och motsatsen till frihet är tortyr.

Vi vet nu: att tortyr eller tortyrliknande metoder har använts systematiskt av USA sedan kriget i Afghanistan, att övergreppen har varit kända på hög nivå, att man i regeringen har försökt hitta legala strukturer som skall göra det lagligt att tortera, att försvarsminister Rumsfeld troligtvis fick information timme för timme under tortyren av en amerikansk medborgare som rekryterats av talibanerna, att domaren i den nu pågående krigsrätten mot torterare i Abu Ghraib-fängelset har förbjudit förhör av höga militärer, att de jurister och militärer som har utvecklat tortyrens teori och praktik genomgående har befordrats, att Förenta staterna använder tortyr i Afghanistan, i Irak, på Guantánamo-basen på Kuba och i en rad hemliga fängelser runt om på jorden.

Tortyr är på sitt sätt lika tidlöst som längtan efter frihet. När man läser vittnesmål från offren i Irak, flertalet av dem helt vanliga människor som fängslats för att de råkat befinna sig på fel ställe vid fel tidpunkt, slås man av hur lika de är andra vittnesmål från andra tider.

Torterarnas logik är också tidlös.

Alla ansvariga menar att de enbart använder tortyrliknande metoder mot de onda, mot terroristerna. Men hur vet man om någon är terrorist?

Man torterar honom.

Men Amerikas president talade om frihet.

Carl Hamilton