EU:s ledare lyssnar inte

KOLUMNISTER

Snart en miljon protester mot flyttcirkusen - förgäves

1 av 3 | Foto: PALATS 1: BRYSSEL Här sammanträder utskottet tre veckor varje månad. Byggnaden kostade 9 miljarder.

BRYSSEL

Nära 600 000 personer har skrivit på för att stoppa

EU:s dyra flyttcirkus.

Men Europas ledare vägrar att ens diskutera frågan.

Det är väljarförakt.

"Europe listens", Europa lyssnar, är rubriken på slutdokumentet från det dygnslånga EU-toppmötet i Bryssel.

Det är inte sant. Europas ledare lyssnar inte alls. De slår dövörat till.

En vecka varje månad flyttar EU-parlamentet, 3200 personer och åtta långtradare, från Bryssel och Luxemburg till Strasbourg i Frankrike. Det kostar skattebetalarna 1,3 miljarder om året.

Oppositionen mot arrangemanget är hård.

SNära 600000 personer har på ett par veckor skrivit på ett upprop för att stoppa flyttcirkusen. Uppropet har organiserats av den svenska ledamoten i EU-parlamentet Cecilia Malmström (fp).

Massiv opinion tigs ihjäl

SSamtliga gruppledare i EU-parlamentet kräver att talman Josep Borrell tar upp frågan med EU:s stats- och regeringschefer.

SAlla svenska ledamöter i EU-parlamentet, 19 personer från vänster till höger, har i ett gemensamt brev till Göran Persson bett honom stoppa för flyttcirkusen.

Opinionen mot den arbetskrävande och kostsamma flyttcirkusen är alltså massiv. Men tror ni att frågan diskuterades under toppmötet? Givetvis inte.

Talmannens bortförklaring var att "det är inte det allvarligaste problemet som EU brottas med just nu".

Göran Perssons bortförklaring var att det var meningslöst att diskutera frågan, eftersom Frankrike vill ha kvar parlamentet i Strasbourg. Alltså höll han tyst. Trots att han tycker att protestanterna har rätt.

Hollands premiärminister Jan Peter Balkenende sa före mötet att han tänkte ta upp frågan. Men också han fick tunghäfta.

Fel sorts engagemang

Herrarna har tyvärr missförstått allting. Det är visserligen inte EU:s viktigaste fråga. Och Frankrike kan ensamt stoppa ett eventuellt beslut. Men det hindrar ingen, absolut ingen, från att säga vad den tycker.

I åratal har EU:s ledargarnityr efterlyst mer engagemang från medborgarna. Men nu, när människor har engagerat sig, får de veta att det är uppåt väggarna fel.

De slår dövörat till - igen

I det förslag till EU-konstitution som Holland och Frankrike röstade ner förra året finns en paragraf om medborgarinflytande. Om en miljon människor kräver att EU-kommissionen tar upp en fråga måste den göra det.

Cecilia Malmströms upprop på nätet kommer snart att ha en miljon underskrifter. Men det saknar betydelse i de här herrarnas värld, oavsett vad som står i den konstitution de själva kommit överens om.

Europas ledare lyssnar inte. De slår dövörat till - igen.

Vill du stoppa flyttcirkusen?

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM