Bråket handlar om prestige

KOLUMNISTER

Budgetbråket i riksdagen gäller inte om kronor och ören.

Det handlar om prestige, taktik och egoboost inför valet.

Med en av den här mandatperiodens mest uppmärksammade omröstningar i riksdagen skickade de fyra oppositionspartierna, S, V, MP och SD, regeringens planerade höjning av gränsen för uttag av statlig inkomstskatt, till konstitutionsutskottet. Nästa vecka kommer de, om alla röstar rätt, stoppa den.

Höjningen, som ger personer som tjänar drygt 37 000 kronor  i månaden en skattesänkning på 250 kronor i månaden, kommer att stoppas av en ändring i inkomstskattelagen. Alltså en summa som de sannolikt knappt kommer att märka.

För statskassan handlar det inte heller om särskilt stora summor. Tre miljarder är visserligen inte att förakta. Men det är mindre än tre promille av statsbudgetens utgifter.

Bråket handlade alltså inte om pengar. Varken för staten eller för den enskilde höginkomsttagaren.

Det som står på spel var i stället prestige.

Vi tar regeringen först. De ville sänka skatten för att premiera människor som utbildar sig och tar jobb som kräver ansvarstagande och omdöme. Man kan tro vad man vill om en mellanchef på ett storföretag känner sig mer motiverad av ett par hundralappar, men det var så regeringen tänkte.

När det visade sig att de hade en majoritet i riksdagen emot sig i denna fråga drog de inte tillbaka förslaget. I stället anklagade de oppositionen för att tänja på de nästan helgonförklarade budgetreglerna. Det skulle föra oss, om inte över, så i alla fall i närheten av det finansiella stupet.

Oppositionen, det vill säga Sverigedemokraterna och de tre rödgröna partierna i from förening, tycker skattesänkningen är onödig. Den ska inte göras med lånade pengar, trots att de själva föreslår andra sänkningar med lånade pengar.

Att som talmannen och de höga tjänstemännen på riksdagen tala om budgetdribbel tycker oppositionen är rena nyset. Enligt dem är det helt okej att minska utgifterna trots att budgetramarna spikades av riksdagen för flera veckor sedan.

Extra märklig har Socialdemokraternas sits varit. De säger nej till även ett annat av regeringens skattesänkarförslag, det femte jobbskatteavdraget. Men även om de vinner valet kommer avdraget inte att avskaffas eftersom ”folk vant sig vid det”.

Jojo. Men skillnaden handlar nog snarare om att även grupper som röstar S får del av det femte jobbskatteavdraget. Varför reta upp sina egna väljare?

Riksdagen har nu i flera veckor varit sysselsatt med budgetbråket om pengar som varken betyder särskilt mycket för dem som skulle ha fått dem eller för statskassan.

Det handlar inte om pengar, lånade eller inte. Det handlar om prestige, taktik och kollektiv egoboost. Påfågelsfjädrar helt enkelt.

ARTIKELN HANDLAR OM