Sjuka siffrorna visar vad kaggen kan kosta

KOLUMNISTER

Att vara riktigt fet är det värsta man kan vara om man vill ha ett jobb.

Då minskar sannolik­heten för att man får ett erbjudande med 83 procent jämfört med en normalviktig.

Det var Gunnar Wetterberg, tidigare samhällspolitisk chef på Saco, som uppmärksammade mig på rapporten.

Den kom förra året från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, Ifau.

Med förödande vetenskaplig precision har de undersökt diskriminering på arbetsmarknaden och kommit fram till att chanserna att få jobb minskar rejält om man inte är i det närmaste perfekt i arbetsgivarens ögon.

Eller också måste man pruta på sina löneanspråk för att anställaren ska tycka att det kan löna sig att ta in dig i alla fall.

Testet, som gjordes på tusen arbetsställen i Stockholms län, bland offentliga och privata arbetsgivare, visar att det är kört när man passerat 55.

Så gammal blir den arbetssökande inte ens kallad till anställningsintervju. Sannolikheten minskar med 64 procent jämfört med dem som är under 30. Bäst är att vara mellan 30 och 55.

Sannolikheten för att bli erbjuden ett jobb om man passerat det första nåls­ögat, anställnings­intervjun, ser ut så här:

Minst två barn jämfört med barnlös: -25 procent.

Jude jämfört med kristen: -26 procent.

Född i Afrika, Mellanöstern eller Sydamerika jämfört med svenskfödd: -28 procent.

Muslim jämfört med kristen: -30 procent.

Sjuk 3-5 gånger per år jämfört med 1-2 gånger per år: -41 procent.

Kraftigt överviktig jämfört med normalviktig: -83 procent.

Håll med om att det är otäckt. Diskrimineringen på arbetsmarknaden har fått procenttal.

Forskarna har också räknat ut hur mycket man måste vara beredd att minska sin lön om man tillhör en diskriminerad grupp för att arbetsgivaren trots allt kan tycka att det är värt att anställa den som han, eller hon, tror är mer lågpresterande än andra.

Den kraftigt överviktige måste gå ner från 26 800 kronor i månaden, som var lönen för det undersökta jobbet, till 13 900 kronor. Nästan en halvering.

För flerbarnsföräldern och den judiske trosbekännaren räcker det med att gå ner 4 000 kronor.

Det här är helt sjukt. Det forskarna kommit fram till är att det finns taxor för diskriminering. Det känns ungefär lika galet som George Orwell spådde att det för länge sedan passerade 1984 skulle bli.

Enda ljuspunkten i rapporten är att kvinnor inte är diskriminerade. Eller rättare sagt i så låg grad att det inte är mycket att bråka om.

Fotnot: I Sverige är det olagligt för arbetsgivare att diskriminera på grund av kön, könsöverskridande uttryck, etnicitet, religion, funktionshinder eller ålder.

5 saker att hålla koll på i veckan

Sannolikt fler poliser

Klockan 12 i dag demonstrerar nätverket Linje 17 på nytt mot rasismen i Stockholmsförorten Kärrtorp. Om nazistiska Svenska motståndsrörelsen ska gå till attack igen är oklart. Men en sak är säker, den här gången kommer fler än fem poliser vara på plats från start.

Sång och musik vid Nackastatyn

För 39:e året i rad hyllas fotbollslegendaren Lennart ”Nacka” Skoglund med tal, sång och musik på sin födelsedag den 24 december utanför huset där han växte upp på Katarina Bangata 42 på Söder i Stockholm. Nacka dog 45 år gammal 1975.

Kungligt pyssel i veckan

I morgon fyller drottning Silvia år på riktigt. Men efter att ha firats i dagarna två tidigare i veckan så firas själva födelsedagen privat hemma på Drottningholms slott. Kungen får bara en vilodag under helgen, på juldagen är det dags för hans traditionella jultal i Sveriges Radio.Juldebut för

Franciskus

Franciskus, som valdes till påve i våras, leder på jul­aftonsnatten sin första midnattsmässa i Peterskyrkan i Rom. Dagen därpå ger han sin årliga julvälsignelse från kyrkans loggia. Den katolska världen väntar med spänning på hans budskap med tanke på hans smak för enkelhet.

Mao, 120 år, lever än

På annandag jul är det 120 år sedan Mao Tse-Tung föddes. Att Mao fortsatt spelar roll i Kina bevisas av att partiveteranen Bo Xilai i september dömdes till livstids fängelse för bland annat maktmissbruk sedan han i hemstaden drivit gammaldags vänsterpolitik med Maoinspirerade idéer.

ARTIKELN HANDLAR OM