Mejla

Carina Bergfeldt

Det ultimata beviset på hur bra vi har det

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

Jag inser att jag är en smula arbetsskadad efter resor till Irak och Afghanistan, men jag har ett kuvert jag alltid lägger fram hemma när jag åker iväg:

Mitt testamente, livförsäkring, och ett ikryssat frågeformulär om vad som ska hända med min kropp när jag dör.

Jag tänker på frågorna i det där formuläret när jag läser om Liberala Ungdomsförbundets årsmöte i helgen.

Att bland frågor om färg på kista (bryr mig inte), val av blommor (solrosor) val av musik (Auld Lang Syne, gärna på säckpipa) önskemål om organdonation (ja, till transplantation) även kryssa i ett svar på frågan ”Vill du att din kropp ska användas för nekrofili?” (nej).

– Man ska få bestämma vad som händer med sin kropp efter att man dött, och om man vill testamentera sin kropp för att någon ska få ligga med den så borde det få vara okej, säger Cecilia Johnsson, LUF:s ordförande i Stockholm.

Ungdomarna är framtiden, mumlar jag som ett mantra. Det går sisådär.

Vid sidan att få ligga med ett lik tycker även LUF att man ska få ligga med ett samtyckande syskon, så länge båda är över 15.

– Jag förstår att det kan anses ovanligt och äckligt men lagstiftning kan inte utgå från att det är äckligt, säger Cecilia Johnsson.

Åkej.

Så om vi släpper äckelfaktorn på nekrofili och incest, vad finns då kvar?

Motiveringen är att LUF generellt ”inte tycker om morallagar”.

Moral (av latinets adjektiv moralis, "det som rör sederna") är ett beteende hos en person att följa etiska normer, att förstå vad som är rätt och fel.

Sen när blev moral av ondo?

Människorna som författade de här förslagen måste vara det ultimata beviset på hur in i helvete bra vi har det i Sverige. Vi pratar om flyktingkriser, slänger oss med att skolan går åt skogen, att gamlingar inte får mat, att vården är åt helvete. Men vi har det alltså så pass bra att framtidens politiker suttit på ett årsmöte för att komma på var det verkligen brinner i Sverige idag, hur vi ska bygga det här samhället – hur vi, för att citera ordförande Cecilia Johnsson, ska ta Sverige ”ett steg längre” och kommit fram till slutsatsen att vi borde ändra lagen så att man ska få ligga med ett lik eller ett syskon.

Min personliga åsikt?

Över min döda kropp.

Publicerad: