Välkommen till Sverige – här är ditt kontrakt!

Foto: Scanpix.
Ska flyktingar behöva skriva på ett samhällskontrakt för att bli en del av den svenska gemenskapen?
KOLUMNISTER

Alla asylsökande ska skriva på ett samhällskontrakt. Det föreslår Liberala kvinnor, Liberalernas kvinnoförbund.

En underskrift innebär att den asylsökande lovar att respektera ”den svenska värdegrunden”.

Men vad är egentligen svensk värdegrund? Och hur ska kontraktet utformas?

Här är ett förslag till utkast:

”Härmed förbinder du dig till det svenska samhällskontraktet. Du lovar nu att respektera demokrati och jämställdhet.

Att du troligen är man är ett problem, eftersom flyktingsituationen har gett Sverige ett överskott på män. Å andra sidan kan du alltid försöka ta plats i en bolagsstyrelse, där är det okej med korvfest.

Du får inte begå sexuella övergrepp. Det säger ju sig självt. Men till ditt försvar kan din advokat förstås alltid fråga vad brottsoffret hade för underkläder. Svaret kan rentvå dig.

Om du har aggressioner som måste ut finns ett kryphål: näthat. Nyligen friade hovrätten en man som hotat en kvinnlig journalist med att köra upp en kniv i hennes underliv.

På nätet kommer du undan med det mesta. Ungefär 96 procent av alla anmälda fall läggs ner av polis eller åklagare.

Du måste hur som helst lära dig svenska. Nu. Det är ett samhällsproblem att asylsökande inte behärskar språket. Engelska räcker absolut inte. Engelska räcker i och för sig för västerländska invandrare, samt kvinnor från Sydostasien. Det är en annan sak, det får du acceptera.

I språket finns det pronomen, ord som bland annat kan ersätta namn. Här säger vi ”han” eller ”hon”. Vissa har börjat använda det könsneutrala pronomenet ”hen”, men flertalet svenskar rasar när det används. Tänk på det.

”Hen” är ett livsfarligt ord. Det raderar ut könen. Dessutom betyder det ”höna” på engelska.

Andra könsneutrala ord som ”barn”, vilket betyder ”lada” på engelska, är däremot okej. Varför går inte riktigt att förklara. Det är bara att gilla läget.

Det var feministerna som kom på ”hen”. Feminister är bitterfittor som har fått för lite kuk. Tanken kanske inte lirar med idén om jämställdhet, men någon gräns finns det faktiskt.

Du måste i alla fall acceptera mäns och kvinnors lika rättigheter. I Sverige finns till exempel ­både herr- och damfotboll.

Därför kanske du blir lite konfunderad när damlandslaget lirar mästerskap och svenska män kallar spelarna för ”flator” och ”horor” som inte bör syssla med idrott, men det får du köpa.

Det är, för övrigt, viktigt att respektera hbtq-personer, inte som i ditt hemland.

Här måste alla respektera olika sexuella läggningar. Såvida du inte är Sveriges andre vice talman. Då kommer du undan med att jämföra homosexualitet med tidelag och pedofili.

Det var väl allt. Varmt välkommen.

Svenska traditioner

Vad får man äta och inte? Halalkött är haram i Sverige, enligt många. Men på det stora hela är kebab okej. Lästips: ”Jag är inte­ ­rabiat. Jag äter pizza” av ­Niklas Orrenius.

Svensk historia

Det finns en missuppfattning om hur Sverige fick sin första kung. Det var inte Olof Skötkonung år 995, det var snarare Thomas Ravelli år 1994. Lästips: ”Sverige år noll” av Robert Börjesson.

avPatrik Lundberg

ARTIKELN HANDLAR OM