Mejla

Lena Mellin

De går längst för att slippa ta in flyktingar

KOLUMNISTER

Var femte svensk vill fortfarande ha en generös flyktingpolitik. Andelen har ökat kraftigt sedan Sverige lade i nödbromsen i höstas.

Det trodde du inte, eller hur?

Fem riksdagspartier har radikalt lagt om sin flyktingpolitik sedan i höstas då upp till 10 000 asylsökanden i veckan kom till Sverige.

Det gäller tre av Alliansens partier och regeringspartierna Miljöpartiet och Socialdemokraterna.

Från att ha stått enade bakom den traditionella, generösa flyktingpolitiken lade de i nödbromsen. Bara tillfälliga uppehållstillstånd, även för barn. Strypt anhöriginvandring och id-kontroller för att ta sig över Öresund.

Men två partier har envist bitit sig fast vid den gamla ordningen, Centern och Vänsterpartiet.

Enligt den nya undersökningen från Aftonbladet/Inizio ökar andelen väljare som tycker att de partierna har den bästa flyktingpolitiken. Från 11 procent i juni, innan flyktingkrisen blev akut, till 18 procent nu i februari när den akuta krisen är över.

Generositeten har ökat successivt sedan i juni. 11 procent tyckte att C och V hade den bästa flyktingpolitiken i juni. I oktober var det 15 procent. Och nu alltså 18 procent.

Nästan var femte svensk vill att Sverige ska föra en generös flyktingpolitik. Det är inte det intryck man får när man följer debatten om det svenska flyktingmottagandet.

Men det är inte helt förvånande. Den våg av vilja att hjälpa till, att bistå med mat, kläder och tak över huvudet som svepte över Sverige när flyktingtågen transporterade hungriga, skräckslagna människor från gränsen till Migrationsverkets kontaktcenter kunde fått en sten att gråta blod.

Den medkänsla och det engagemang som arméer av volontärer visade prov på då var ett ljus i en svår tid, inte bara här i Sverige utan i alltför stora delar av världen.

Medan de som vill ha en generös flyktingpolitik har ökat med sju procentenheter sedan i juni sjunker andelen som tycker att partierna som står för den ”hårdare bandage”-politiken är bäst. Nedgången är med två procentenheter jämfört med i juni, före explosionen av asylsökande.

Ommöbleringarna inom gruppen är intressanta. Andelen som tycker att Moderaterna har den bästa flykting- och invandringspolitiken ökar med nio procentenheter. Medan den minskar med elva procentenheter för de andra partierna, L, S, MP och SD.

Moderaterna är det alliansparti som gått längst för att slippa fler flyktingar. I princip vill de bara att Sverige ska ta emot kvotflyktingar som fått asylstatus av FN.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Aftonbladet Inizio

Moderaterna

Socialdemokraterna

Flyktingpolitik

Lena Mellin