Nu ska hon sno kvinnoröster från Löfven

1 av 2
KOLUMNISTER

Att Kommunals förra ordförande Annelie Nordström lämnar Socialdemokraterna för Feministiskt initiativ är ett mycket ovälkommet besked för Stefan Löfven, Gustav Fridolin och Jonas Sjöstedt.

Hon kan bli en svår rival om rösterna från lågavlönade kvinnor i offentlig sektor.

Foto: Pontus Orre
Annelie Nordström.

På Dagens Nyheters debattsida meddelade Annelie Nordström att hon gått med i Feministiskt initiativ, FI. Det är ett dramatiskt besked.

Annelie Nordström har inte bara varit kommunalråd (S) i Vilhelmina. Hon har framför allt varit ordförande för LO:s största medlemsförbund Kommunal under sex år. Men nu lämnar hon alltså det parti som tycker att LO-facken och det socialdemokratiska partiet är två grenar på samma träd.

Bara det är en prestigeförlust för S-ledaren Stefan Löfven. Men problemen för honom, och hans partners Gustav Fridolin (MP) och Jonas Sjöstedt (V), stannar inte där. Nordström kan bli en farlig rival om de många rösterna från lågavlönade kvinnor i offentlig sektor i valet 2018.

Ruskiga besked för medtävlarna

Enligt väljarbarometrarna från Aftonbladet/Inizio ligger Feministiskt initiativ och lurar i vassen. Stöder under de senaste sex månaderna pendlat mellan 1,4 och 2 procent. Tendensen är tydlig, stödet ökar för Gudrun Schymans feminister. I november uppgick det till två procent.

I valet 1998 visade Gudrun Schyman, då ordförande i Vänsterpartiet, vad som kan hända om man framstår som ett trovärdigt alternativ för kvinnorna i offentlig sektor. Stödet för V nästan dubblerades, från 6,2 till tolv procent.

Nu går Annelie Nordström ihop med henne med det uttalade syftet att ”ta plats i riksdagen och i så många kommuner, regioner och landsting som möjligt i valet 2018".

Nordström anser att det behövs en ny kraft i svensk politik och understryker att hon hela sitt liv jobbat för att förbättra villkoren för lågavlönade kvinnor. Ruskiga besked för medtävlarna om de kvinnliga vänsterrösterna.

Snubblande nära riksdagen

Varken Alliansen eller de tre rödgröna partierna har luft under vingarna. På högerkanten opererar Sverigedemokraterna - på vänstersidan saknas ännu så länge rivaler. Men det kan, med rätt matchning och de rätta personerna, snabbt ändra sig.

I förra valet var FI snubblande nära att komma in i riksdagen. De fick 195 000 röster eller 3,12 procent och hamnade under den avgörande 4-procentsspärren. KD, som med hjälp av stödröster från Moderaterna fick 285 000 röster eller 4,57 procent.

Det innebär att FI i nästa val bara behöver locka till sig ytterligare omkring 55 000 väljare, jämfört med förra valet, för att knipa ett tiotal riksdagsmandat.

Ställde inte upp till omval

Gudrun Schyman har visat förr att hon är en valvinnare. Kompanjonskapet med Annelie Nordström kan öka chanserna. Men det förutsättar att Nordström lyckats skaka av sig Kommunalskandalen som Aftonbladet avslöjade i början av året. Vidlyftiga interna fester och resor, en egen lyxkrog mitt i city, eget vin med etiketten ”Grosshandlarns” och en kursgård som slukat flera hundra miljoner fick 10 000 medlemmar att lämna förbundet.

Dåvarande kassören Anders Bergström fick sparken medan Annelie Nordström inte ställde upp till omval som ordförande för Kommunal efter avslöjandet.