Mejla

Lena Mellin

SD näst störst bland manliga väljare

Publicerad:
Uppdaterad:

De andra partierna borde fråga sig vad de gör för fel

Foto: MARCUS ERICSSON
SD är näst största parti bland männen – lika stora som M.

Alla partiledare, utom Jimmie Åkesson, borde be sina skarpaste hjärnor fundera över frågan: Vad gör vi för fel?

Sverigedemokraterna är nu näst största parti bland de männen och lika stora som Moderaterna.

Sverigedemokraternas nya mål är att gå om Moderaterna i nästa val och bli Sveriges näst största parti efter Socialdemokraterna.

Det ligger tyvärr inom räckhåll. I den här väljarbarometern från Aftonbladet/Sverige tycker uppger 22,5 procent av de manliga väljarna att de skulle lägga sin röst på SD om det vore val idag. Lika många säger att de skulle rösta på Moderaterna. S är med 24,9 procent störst bland männen.

Mindre bland kvinnor

Bland de kvinnliga väljarna ser det annorlunda ut. S är störst med 29 procent, Moderaterna tvåa med 24,1 procent och SD trea. Men bland kvinnorna är SD inte ens hälften så stora som Moderaterna. 11,9 procent av dem skulle lägga sin röst på SD om det vore val i dag.

Om inte Sverige i all evighet ska styras genom konstiga överenskommelser som Decemberöverenskommelsen, DÖ, är det alltså hög tid för de sju riksdagspartier som inte gillar Sverigedemokraterna att ta sig en rejäl funderare.

Allting de gjort hittills har ju varit fel. SD har inte åkt på ett enda bakslag i något val på de senaste decenniet. I varje riksdagsval, kommunalval, val till landstingen och till EU-parlamentet har SD ökat sedan EU-valet 2004. Och ökningarna har varit kraftiga.

Borde slåss

Partiledarna för de sju riksdagspartier som är äldre än SD borde alltså plocka ut sitt partis skarpaste hjärnor och friaste tänkare och skicka dem till ett fridfullt ställe. Där skulle de få stanna ända tills de har svaret på frågan vad den egna organisationen gör fel.

Sedan skulle de börja slåss. Mot Sverigedemokraterna.

De borde göra det av ren självbevarelsedrift. Om Sverigedemokraterna fortsätter att öka kommer förr eller senare ett eller flera av de nuvarande riksdagspartierna åka ur riksdagen.

De borde också göra det för att de tycker att de har bättre lösningar på sam- och framtidens utmaningar än Sverigedemokraterna. Att få stryk av någon som man tycker är sämre vill ingen.

Fördubblades

De borde vara galna av ilska och frustande av vansinne av att en uppstickare tycker det var bättre förr slår dem på fingrarna i val efter val. I riksdagsvalet 2006 röstade 2,9 procent på SD. I valet därpå samlade de 5,7 procent. I valet höstas mer än fördubblades stödet för Sverigedemokraterna till 12,9 procent.

Inget parti har en utveckling som på något sätt kan mäta sig med den. Den som kommer närmast är Moderaterna som efter genomklappningen 2002 i två val nästan fördubbla stödet. Men som gjorde en svidande förlust förra året.

Men vad gör de, egentligen? Nästan ingenting. De pratar lite integration och förefaller i övrigt handlingsförlamade.

Inte sämst någonsin

Till sist några ord om regeringen. Stödet för de två regeringspartierna S och MP är nu nere på 32,5 procent jämfört med 38 procent på valdagen. Det är uppenbart att regeringen inte lyckats koppla ett fastare grepp om väljarna under sina snart åtta månader vid makten.

Men det är inte sämst i Sveriges moderna historia. Den FP-ledda regeringen mellan 1978 och 1979 hade 11,1 procent av väljarna bakom sig. Thorbjörn Fälldins (C) tredje regering, mellan 1981 och 1982, hade stöd av 28,7 procent.

avLena Mellin

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM