Mejla

Patrik Lundberg

Utspelen blir ett bevis på deras tes

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

KOLUMNISTER

Fredag kväll. Männen har klätt sig i svart, med rånarluvor och armbindlar. De samlas på Stockholms centralstation, nästan som ett medborgargarde.

Så vill de åtminstone framställa sig själva. Texten i det flygblad de delar ut doftar 1930-tal. Hatet riktas mot de nordafrikanska gatupojkar som driver runt i huvudstaden.

På senare år har svenska högerextremister ofta nöjt sig med att skrämmas och markera närvaro. Nu går de bärsärkagång i centrala Stockholm.

Gruppen består av runt 100 män. Tillsammans attackerar de personer som ser ut att ha utländsk bakgrund. Flera vittnen berättar att en rad människor misshandlas. Exakt vad som har hänt hur många som drabbats vet vi ännu inte.

■ ■ ■

Vad vi vet är att svenska högerextremister åter igen har organiserat sig och gått från ord till handling.

Och de har gjort det med en uppmaning: att politiker, media och rättsväsende har kapitulerat. Nu krävs det självutnämnda ariska hjältar för att återupprätta tryggheten.

Det är ingen ny företeelse, tvärtom. Högerextremister har alltid påstått sig företräda folket och handla med det mandatet i ryggen. Det är en klassisk retorisk lögn, som den absoluta majoriteten av svenskarna aldrig har gått på.

I alla fall fram tills nu. Strax efter att mobben har slagit oskyldiga människor blodiga kommer reaktionerna.

”Är det inbördeskrig mot det marockanska gatuslöddret på g?” skriver en användare på Twitter.

Det är inget anonymt näthatarkonto. Det är Katerina Janouch, en av landets mest kända och omtyckta författare och sexrådgivare. Hon skriver också att hon nu, för första gången, är på ”huliganernas” sida.

Katerina Janouchs uttalanden möts av hat och avsky – vilket så klart inte ska accepteras – men också av flertalet hejarop. Högerextremister älskar sånt här, när offentliga personer till synes tar deras parti.

I ett försvarstal på Facebook skriver Janouch att hennes första uttalanden kom i affekt, men hon riktar sig mot de människor som har hatat mot henne – knappt ett ord om den mobb som har misshandlat människor på öppen gata.

■ ■ ■

På lördagen visar sig högerextremisterna igen. Ett hundratal personer demonstrerar på Norrmalmstorg. Efteråt går de till attack och misshandlar mörkhyade personer fram till att polisen griper in.

Givetvis vill inte Katerina Janouch att nazister skapar medborgargarden som ger sig på oskyldiga. Och troligen var tweetarna bara en tillfällighet. Men den detaljen lär högerextremisterna strunta i.

För dem är Janouchs utspel – och trollens hyllningskör som följt – ett bevis på deras tes. Att de inte agerar i samhällets utkanter, att de har folkets förtroende.

Nu har de hittat ytterligare ett sätt att rättfärdiga sina handlingar.

I ett längre perspektiv är det farligare än handlingarna i sig.

SE OCKSÅ

Filmen visar kaoset på Sergels Torg

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN