Mejla

Oisín Cantwell

Han kommer troligen aldrig ut ur fängelset

KOLUMNISTER

Oisín Cantwell om domen mot Anders Behring Breivik

OSLO. Att Anders Behring Breivik dömdes till fängelse innebär, om domen står sig, att Norge har infört en ny praxis.

Det är en dom som går emot åklagarna, men som en stor majoritet av allmänheten, många opinionsbildare och, inte minst, terroristen själv, krävt.

Journalister från tidningar, radiostationer och tv-bolag köade i morse i regnet utanför Oslo tingsrett för att ta del av den viktigaste domen i norsk rättshistoria.

Klockan tio läste domare Wenche Elizabeth Arntzen upp en kort sammanfattning av rättens beslut: 21 års fängelse med en tidigast frigivning om tio år för två terrorbrott och 77 mord.

Domen Breivik krävt

Breivik, som vanligt oklanderligt klädd i mörk kostym, var, som brukligt är i Norge, på plats i rättsalen och tog emot beslutet med ett svagt leende.

Det var ju denna dom han hade krävt: att få bli betraktad som tillräknelig och inte en psykiskt sjuk man som inte förstod vad han hade gjort.

Det är ett beslut som även glädjer en betydande del av allmänheten: i en opinionsundersökning som publicerades i morse ansåg sju av tio tillfrågade att Breivik skulle dömas till fängelse.

Men det är också en dom som går emot åklagarna, som i sina slutpläderingar hänvisade till norsk praxis och yrkade på att Breivik skulle överlämnas till vården.

Kan förlängas livet ut

Det finns skäl att tro att de kommer överklaga domen för prejudicerande vägledning.

Låt er dock inte luras av att Norge saknar livstidsstraff eller att domaren pratar om en tidigast frigivning om tio år. Det finns en möjlighet att förlänga straffet med fem års förvaring åt gången efter att straffet är avtjänat: något som kan förlängas livet ut.

Breivik kommer troligen aldrig mer ut, han kommer att sjunka in i den eviga ensamheten och glömskan medan Norge reser sig och går vidare.

Av: 

Oisín Cantwell

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Morden på Utøya

Anders Behring Breivik

Norge

Oisín Cantwell