Han är senatorn som väcker hopp

KOLUMNISTER

Varje nytt år innebär illusionen om nytt liv. Och varje ny politiker är en illusion om ny politik.

Europa drömmer som alltid om en ny stor idé. Amerika drömmer om en ny man. Och just nu drömmer Amerika om Barack Obama.

Senator Barack Obama är färgad. Det borde vara en bisak, men är det inte.

När Obama en sen kväll på demokraternas partikonvent 2004 höll ett flammande tal, skrev han in sig i historien som en av dessa okända unga män som med rätt ord vid rätt tidpunkt galvaniserar känslorna och pekar framåt.

Obama har givit ut en bästsäljande bok som heter ”Modet i att hoppas”. En väl vald titel eftersom den nuvarande amerikanska regimen har velat bygga sin makt på fruktan. Och på lögnaktighet, får man tillägga.

Det finaste och viktigaste man kan säga om Obama är att han var en av de få som vågade varna för konsekvenserna av en invasion av Irak. Det skedde vid en tidpunkt när sådant kostade och innebar att sätta sin karriär på spel.

I dag har opinionen vänt. USA är trött på kriget.

Den irakiske diktatorn slutade i änden av ett rep. Och nu talar delar av Förenta staterna om att nästa gång välja en färgad man till president vars mellannamn är Hussein.

Det är den sortens dramatiska brytpunkter som USA gillar, och som gör att man gillar USA. Det behövs kraftiga effekter för att väcka uppmärksamhet i ett land som uppfann skrattmaskinen och atombomben.

Barack Obama samlar en jättepublik när han talar ute i landet. Till honom knyts förhoppningar om att finna en ny väg.

Den amerikanska drömmen är att vi själva bestämmer våra liv och att vi kan göra om oss och hela världen, om vi bara vill.

Vi kan gå från ­överviktiga fetknoppar till smala atleter inom loppet av några veckor. Vi kan förvandla oss från hunsade veklingar till riktiga män om vi får rätt träningsprogram.

Vi kan förvandla Mellanösterns krutdurk av motsättningar till en fredlig och demokratisk region, om vi bara... om vi bara dödar rätt man.

Det nya livet väntar runt hörnet. Varje dag är en nyårsafton.

Och nu vill det politiska Amerika göra om sig. Från rädslan för Usama till hoppet om Obama.

Men allt detta är illusioner. Barack Obama är en sådan politiker som utmanar och därför måste krossas av strukturen.

Carl Hamilton