Barnens röster bringar lycka

KOLUMNISTER

Balkongdörren är öppen och pelargonerna står i full prakt. Ingenting kan vara så levande som prunkande pelargonier. Det är helt osannolikt hur de har frodats hela sommaren. Deras vitalitet är underbar att se och man känner hur livet står i sin blom. Inte ens sommarens förödande hetta har kunnat hejda livskraften. Det är sällan som man ser så överdådiga och orädda pelargonier.

När vänner till mig känner pelargonsug kommer dom till min balkong. När jag tittar över balkongräcket ser och hör jag barnen från "dagis", som är inrymt i vår fastighet. Glädjen i deras röster är lyckobringande.

Treåringars lycka är så oerhört tydlig och ingen kan vara oberörd. Barnen har turen att ha en ovanligt charmfull uteplats för sina lekar. Till vår bostadsrättsförening tillhör en välskött trädgård med gamla fruktträd, rosenrabatter och gröna växter. Sandlåda och rutschbana är älskade.

En del undrar om det inte är störande med ett "dagis" i huset. Jag tycker att det representerar livet.

Alla vet hur stimulerande det är att i trapporna möta barn som ivrigt vinkar igenkännande. Här ser det inte ut att behövas någon lagstiftning om pappaledighet, eftersom minst lika många pappor som mammor lämnar och hämtar sina barn.

När jag flyttade hit anade jag inte att jag hamnade i en lustgård, som ligger gömd inte alls långt från storstadstrafiken. Visserligen ligger det en viss fara i att för många hyresrätter görs om till bostadsrätter. Det innebär eventuellt att människor som saknar resurser inte kan bo kvar i innerstaden, när deras hyresrätter försvinner. Men å andra sidan finns det onekligen fördelar med en välskött bostadsförening. Det blir en närhet mellan människorna. Man tar ett gemensamt ansvar för sin fastighet. Intresset att hålla snyggt blir större.

Sammanhållningen i föreningen blir en glädje. Vår och höst ordnas aktiviteter som till exempel städning av hus och trädgård, reparationsarbeten.

Var och en väljer sin uppgift efter förmåga. För att göra arbetet roligare lägger man in kaffe- och lunchpauser och saftkalas för barnen. Naturligtvis finns trädgården här för alla boendes disposition.

Den här heta sommaren med sina ljuvliga, ljumma kvällar har röken från grillen legat tät över nejden med sin lukt av sommarkväll och trivsel.

Nu är det oktober och hösten har kommit med sin syrliga doft. Snart faller löven. En annan kvardröjande ros kommer nog att stå kvar lite frostbiten i rabatten.

Till sist kommer också mina högfärdiga pelargonier att besegras av kylan. Men de pigga barnrösterna hörs också fortsättningsvis, när tre-, fyraåringar obekymrade om årstidernas växlingar påbyltade i sina bävernylonoveraller stojar i trädgården.

Kerstin Thorvall

ARTIKELN HANDLAR OM