Lina Thomsgård

Jag vill ge ett flott pris till felsvararen Caroline

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Mitt älsklingsprogram ”Vem vet mest” tog emot ett elegant silverpris i veckan. Prix Egalia ­heter det och delades ut ­ungefär samtidigt som 42-åriga Caroline från ­Malmö var med i programmet och fick frågan; ”Vilket engelskt ord står bokstaven R för på en växelspak?” Hon svarade med viss tvekan: ”Retard?” och när jag skriver det här har denna snutt ur hennes tv-debut setts av närmare 500 000 kunskapsälskare på Youtube. Någon borde ge Caroline ett pris också.

Juryns motivering lyder: ”För att genom ett mycket ambitiöst dagligt arbete med casting ha brutit den manliga expertnormen ­inom frågesportprogram” för i ”Vem vet mest” är hälften av alla tävlande kvinnor. Trots att 18 000 av programmets 21 000 sökande är män. Detta har diskuteras i åtskilliga forum där man som vanligt frågat sig vad det egentligen är för fel på alla damer, varför vill de inte vara med i tv?

Nu är ju inte dambristen problemet här för det ­behövs ju trots allt bara några hundra i rutan för att det ska vara fifty-fifty, så kanske vore det lämpligt att samhället i stället oroar sig för de 18 000 herrar som alla tror de vet mest. Och visst är det trist att många ­kvinnor inte vill riskera att svara fel i tv.

Men så särskilt besynnerligt är det ju inte.

Den som inte kan relatera rekommenderar jag att kolla in en rolig och pedagogisk seriestrip av Randall ­Munroe (länk: http://xkcd.com/385/) i vilken en kille står vid svarta tavlan och skriver fel på ett mattetal. Gensvaret blir ”Wow, du är kass på matte”. I nästa ruta står en tjej och svarar lika fel och gensvaret blir ”Wow, tjejer är kassa på matte”.

Killen får vara individ, ­tjejen får vara tjej. I tv-sportprogram som överallt annars. Det är därför jag vill ge ett flott pris till ­Caroline med växelspaken.

För jämställdhet stannar ju inte vid rätten att få vara expert eller veta bäst.

Det handlar inte om att hylla starka vinnarkvinnor utan om att låta alla kvinnor vara människor. Starka och svaga, som folk.

Den dag vi alla kan svara käpprätt fel i offentligheten lika ofta och på samma villkor oavsett kön så har vi kommit någon vart.

Sa jag förresten att jag precis tackat ja till att vara med i ”På spåret”? Håll tummarna att det går åt brakfanders.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN