892 kronor ska räcka i en månad

KOLUMNISTER

892 kronor till i slutet av februari.

Det är vad de utförsäkrade kan tvingas klara sig på från nyår.

Det är inte hårdhänt.

Det är brutalt.

Först i går fick a-kassornas samarbetsorganisation förhandstitta i den förordning som regeringen väntas ta beslut om nästa vecka.

Förordningen gäller vilka regler som ska gälla för att schablonbestämma storleken på ersättningen till dem som utförsäkras från sjukförsäkringen vid nyår.

Chefen Melker Ödebrink hann inte läsa papperna i går. Fortfarande har han ingen aning om vad de nya reglerna innebär. Varken för hans egen organisation, för a-kassorna eller för de utförsäkrade.

Han är, med rätta, orolig.

Om 22 dagar är det nyår. Då förvandlas drygt 17 000 personer från att vara långtidssjuka till deltagare i arbetsförmedlingens arbetslivsintroduktion.

Det behöver inte alls vara fel. Men problemet är att förändringen forceras fram i en takt som gör att ingen vet vad de utförsäkrade kommer att leva av i början av nästa år. Utom att en stor portion luft med säkerhet kommer att vara inblandad.

I den allra bästa av världar, och där befinner sig nog väldigt få, börjar den utförsäkrade i sitt program redan den 4 januari.

För att få pengar omkring den 25 januari, alltså en månad efter den sista sjukpenningen betalts ut, måste den utförsäkrade rapportera till Försäkringskassan senast den 11 januari. På grund av trettonhelgen har den då bara deltagit i fyra dagars arbetslivsintroduktion.

Med sannolikhet gränsande till visshet har den utförsäkrades a-kassa då inte hunnit fatta beslut om hur stor ersättningen ska vara. Inte ens efter de nya schablonreglerna.

Det betyder att han, eller hon, tills vidare får den lägsta ersättningen, 223 kronor per dag. Fyra dagar ger alltså 892 kronor, en summa som är så låg att Skatteverket inte vill ha någon skatt dragen.

Dessa 892 kronor ska räcka i en månad. Till nästa utbetalning från Försäkringskassan som i så fall blir i slutet av februari.

Det är ovärdigt, i alla fall i ett välfärdsland.

Det kan gå snett ibland. Det kan gå fel. Men just nu handlar det inte om det.

Det ingår i planen att det ska vara snoront om tid. Det ska vara så förbannat bråttom att de som berörs av förändringen riskerar att hamna i allvarlig ekonomisk knipa.

I dag beslutar riksdagen om de nya reglerna som ska börja gälla vid nyår. På torsdag klubbar regeringen förordningen.

Då är det sju vardagar kvar till nyår. Sju vardagar för den gigantiska operationen att föra över 17 000 människor från ett ersättningssystem till ett annat och se till att det funkar. Chansen att det kommer att fungera smärtfritt är minimal.

Många av dem som nu utförsäkras har gått sjukskrivna i åratal. Det kan inte vara hela världen om de fortsätter att vara sjukskrivna i en eller två månader till.

Tills a-kassan och Försäkringskassan hunnit konstruera om blanketterna, hitta rutinerna, kanske fått till rätt dataprogram. Kort sagt fått det att fungera.

Gör om, gör rätt. Det vill säga vänta lite.

ARTIKELN HANDLAR OM