Mejla

Robert Aschberg

Helt rätt Gynning, häng ut kräken!

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I går åt programledaren, författaren och konstnären Carolina Gynning följande nyttigheter till frukost:

Bacon, en skiva stekt äggplanta, äggröra, paprika, en apelsinskiva, en kiwiskiva, några bananskivor, en bit vattenmelon och fyra körsbär. Till detta drack hon cappuccino och ett glas juice.

Gynning befinner sig på sol­semester i Positano på den italienska Amalfikusten. Gårdagens frukostmeny redovisas på ett foto på Gynnings blogg, som enligt henne själv ska läggas ner i slutet av denna månad på grund av alla elakheter som drabbat henne och hennes familj.

I går skrev Aftonbladet att två ungdomar har polisanmält Carolina Gynning för att hon lagt ut namn och personnummer på folk som kommit med anonyma kommentarer på hennes blogg. Ungdomarna – som synbarligen frivilligt valt att framträda med namn och bild i ­Aftonbladet – är arga för att Gynning röjt deras anonymitet. De säger att de bara ville motarbeta Gynnings osunda åsikter som de anser uttrycker egofixering, mode och yta.

Hela den här historien verkar förstås rätt löjlig.

Men det är den inte alls. Tvärtom. I själva verket beskriver den ett mycket allvarligt förhållande, och när det gäller principerna så hejar jag stenhårt på Carolina Gynning.

Nätet vimlar av pedofiler som jagar småbarn, våldsamma politiska extremister som propagerar död och förintelse och rena galningar som ägnar sig åt att förfölja enskilda människor. Sådana brottslingar ska jagas av polisen och sättas bakom galler, det är inte så mycket mer att säga om det.

Ett kvantitativt större problem är att en oerhörd mängd helt vanliga idioter fullkomligt hejdlöst smutskastar och baktalar andra människor på massor av öppna diskussions­forum och i kommentarer till ­bloggar och nyhetsartiklar.

De gör det inte öppet och rakryggat.

De gör det sjaskigt och fegt, i skydd av det de tror är anonymitet.

De vill inte stå för det de spyr ur sig eller spekulerar om, de vill absolut inte att det syns att det är just de som gör det, men de njuter av att sprida skvaller och dynga, och de tycks inte ha någon som helst skam i kroppen.

Nej, det behövs inga nya lagar eller regler för att komma åt dessa cyberrymdens fisiga skvallerkäringar. Det räcker med att hjälpa dem att stå för sina åsikter, genom att ge dem ett ansikte, genom att berätta för alla andra vilka det egentligen är som döljer sig bakom de fjantiga öknamnen.

Så låt oss alla hjälpas åt att ­göra nätet till ett mycket trev­ligare ställe.

Häng ut de anonyma kräken!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN