Mejla

Johanne Hildebrandt

Feminister, ta och granska er själva

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

För några månader sedan gick en mediearbetare tillika feminist fram till min man på en tillställning. De hade aldrig träffats förr men hennes första kommentar var ändå:

– De andra tycker du är snygg men jag tycker du är sådär.

Det var inte första gången kvinnor kommenterade min mans utseende och efteråt funderade vi på varför de gjorde så.

Att mansgrisar kan vräka ur sig kommentarer till kvinnor är ingen nyhet. Mitt värsta exempel är författaren som kommenterade mina bröst och när jag förklarade att jag tyckte det var obehagligt viftade han undan mig med ett ”ja, ja, det räcker nu”.

Men att kvinnor anser sig ha rätt att vräka ur sig nedsättande kommentarer till män måste vara ett relativt nytt fenomen.

Fast när män kränks tas det inte på lika stort allvar, de får bita ihop och ta kollektivt ansvar för manlighetens förtryck genom tiderna. Det är hyckleri, för det går inte att klaga på manliga härskartekniker för att i nästa stund själv använda samma taktik.

Under en föreläsning i genusteori på Uppsala universitet bläddrade en anställd man i sina papper och efteråt kommenterade han föreläsarens klädsel.

När mannen senare konfronterades med sitt agerande förklarade han att han bläddrat för att han var stressad för en presentation han skulle hålla, men att han hade tittat upp och noterat alla bilder som visades. Han erkände dock att det var fel av honom att kommentera klädseln och har bett om ursäkt. Det räckte inte. Nu har rektorn riktat kritik mot den anställde för att han ägnat sig åt kränkande särbehandling på grund av kön.

Inte nog med detta, på Lunds universitet ska alla kurser genomgå en genuscertifiering för att kvalitetssäkra undervisningen. Övervakareska se till att riktlinjerna i detta projekt efterlevs, ungefär som Sovjetstatens politiska kommissarier. Någon som tror att oliktänkande lärare kommer få godkända kurser, oavsett hur viktigt resten av innehållet i undervisningen är?

Nu sågar jag inte all genusteori, att ifrågasätta normer är sunt och nyttigt för att uppnå ett jämställt samhälle.

De flesta av oss tycker saker och beter oss på visst sätt utan att egentligen veta varför. Men att staten tvingar på människor doktriner och att teori används för att straffa den som inte lyssnar uppmärksamt skadar snarare jämställdheten än hjälper den framåt. Därför borde de värsta feministerna ägna tid åt att granska sig själva och ställa sig frågan hur jämställda de själva egentligen är.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN