Lena Mellin

Därför kan hon stanna

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Men LO:s ordförande är sargad av skandalen

ANDAS UT  Strax efter klockan sju i går kväll kunde Wanja Lundby-Wedin andas ut. Hon sitter säkert. Nu måste hon återvinna gräsrötternas förtroende.
ANDAS UT  Strax efter klockan sju i går kväll kunde Wanja Lundby-Wedin andas ut. Hon sitter säkert. Nu måste hon återvinna gräsrötternas förtroende.

Det var ingen självklarhet att LO:s styrelse skulle ge grönt ljus för Wanja Lundby-Wedin.

Men sex skäl avgjorde till hennes fördel.

1 Lundby-Wedin ville själv stanna. LO:s ordförande väljs av kongressen och kan bara avsättas av den. LO:s styrelse, med åtta förbundsordförande och LO:s presidium, har inga formella befogenheter enligt stadgarna. De kan vädja till henne att avgå, inget mer.

Men nu ville Wanja Lundby-Wedin sitta kvar, på den punkten var hon mycket bestämd. Att i det läget kalla in en extrakongress för att avsätta henne kräver en enighet som inte fanns bland medlemsförbunden.

2 Ont om tid. Efter det mer än sju timmar långa mötet på LO-borgen var det omöjligt att gå ut och säga att de skulle träffas igen i morgon. LO:s ledning var piskad att fatta ett beslut under gårdagen.

Det begränsade handlingsfriheten. Att avsätta någon mot sin vilja kräver mer tid. Beslutet underlättas inte heller av att 50 journalister står utanför porten och väntar.

3 Ingen motkandidat. Lundby-Wedin, som i år firar nioårsjubileum som LO:s ordförande, är allmänt omtyckt. Nästa kongress är först om tre år.

Det betyder att förbunden inte inlett diskussionerna om vem som ska ta över. Det är en delikat process som svårligen avgörs på ett par dagar om maktkalibreringen ska bli den rätta. LO-förbunden var helt enkelt inte förberedda för ett ordförandebyte och de vill de gärna vara.

4 Lättaste utvägen. Det är alltid lättare att enas om inget göra än att fatta radikala beslut.

5 Europafackets ordförande. Wanja Lundby-Wedin är ord-förande i Europafacket. Det betraktas inte bara som en fjäder, utan en plym, i hatten för de svenska LO-facken.

Hade hon tvingats bort från LO-jobbet hade hon fått lämna även den posten. Det vägde tungt i vågskålen.

6 Mona Sahlin. När Sahlin i lördags krävde att Lundby-Wedin skulle lämna försäkringsjätten AMF:s styrelse var avsikten att sprida ansvaret för Socialdemokraternas dåliga opinionssiffror. Sahlin ville inte stå ensam med Svarte Petter.

Men resultatet blev att hon stärkte Lundby-Wedins ställning. LO är känsligt för inblandning i det man uppfattar som interna angelägenheter.

Nu tyckte man att Sahlin lade sin näsa i blöt i något hon inte hade ett smack med att göra.

Wanja Lundby-Wedin stannar alltså som LO:s ord-förande men är, åtminstone tillfälligt, ingen tillgång för arbetarrörelsen. 1 maj är hon huvudtalare på Norra bantorget i Stockholm och även om just den publiken är välvilligt inställd kommer varje ord hon yttrar vägas på guldvåg.

För att åter bygga upp förtroendet kommer Lundby-Wedin tvingas uppsöka många fikarum och tala med LO:s gräsrötter, fackklubbarna på industrierna och vårdinrättningarna.

Det är där hennes maktbas finns och det är de som måste börja tala väl om henne igen.

Tills dess är LO:s ordförande svårt märkt av AMF-skandalen.

?Wanja Lundby-Wedin ville själv sitta kvar.

?Det är den enskilt viktigaste förklaringen till att hon, svårt sargad, får fortsätta som LO-chef.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN