Sahlin, du har ingen seger att tacka för

Foto: jimmy wixtröm
Sahlin tackar för framgången, men vad den består av är oklart.
KOLUMNISTER

Sorry, Sahlin. Du är ingen segrare. Hur man än räknar. På Socialdemokraternas hemsida tackar partiledaren Mona Sahlin alla som ligger bakom S framgång i EU-valet i söndags:

– Jag vill tacka alla valarbetare, sympatisörer, fackliga kompisar och väljare för att ni gjort socialdemokratins framgång möjlig.

Exakt vad denna framgång består av är däremot oklart. Enligt det preliminära valresultatet fick Socialdemokraterna 24,6 procent av rösterna. Det vill säga precis lika många som i valet för fem år sedan. I det strategiskt viktiga Stockholms län, där över en femtedel av landets väljare bor, blev Socialdemokraterna tredje största parti. Både Moderaterna och Folkpartiet är större.

I landets folkrikaste kommun, huvudstaden Stockholm, gick det ännu sämre. Där blev Socialdemokraterna fjärde största parti. Efter M, FP och samarbetspartnern Miljöpartiet. I går ville Mona Sahlin, som gjorde sitt första val som partiledare, inte svara på frågor. Men hon lät hälsa att Socialdemokraterna samlade 140 000 fler väljare än i förra EU-valet.

Visst. Så många nya röster krävdes för att partiet skulle behålla sin andel av väljarkåren eftersom valdeltagandet ökade. Men extrarösterna förstorade inte partiet, de såg till att det höll ställningarna. I stället för att yvas över en framgång som inte finns borde Mona Sahlin analysera valresultatet noga. Den som vill vinna ett riksdagsval måste vinna i Stockholms län. Så ser enkel valmatematik ut. Där bor flest människor och vinner man där följer resten av landet med (inte riktigt men nästan). Men där blev alltså Socialdemokraterna trea.

Redan i valanalysen efter valförlusten 2006 slog partiet fast att man måste koppla greppet om Stockholmsområdet. Politiskt och organisatoriskt. Det har uppenbarligen inte skett. Alternativt blev Stockholmsoffensiven en rejäl flopp. Sahlin kan dock finna tröst i bedrövelsen. Jämfört med många systerpartier klarade sig de svenska sossarna ganska väl. S-gruppen i EUparlamentet minskade sex procent. Hon kan också trösta sig med att även Fredrik Reinfeldt räknar röster i stället för procent. Moderaterna fick 122 000 fler röster. Skillnaden är att moderaterna växte lite grann. Inte gjorde på stället marsch.

ARTIKELN HANDLAR OM