Så bränner du bilringarna under semestern

KOLUMNISTER

Otrohet är 30 procent vanligare på sommaren. Benägenheten att lyssna på Reggae fyrdubblas. Konsumtionen av bläckfiskringar skjuter i höjden (från typ noll resten av året). På sommaren gör vi alla möjliga saker vi har vett att låta bli resten av året. Vi ser på samma gamla teveserie om och om igen (Morden i Midsomer, anyone?) och köper grälla kläder som sen blir hängande längst in i garderoben i några år innan de slängs. Vi lägger oss till med en massa onödiga beteenden bara för att vi har tid och inte har något vettigare att fylla den med.

Därför vill jag hjälpa dig att lägga tiden på något bättre och använda den härliga energin solen och värmen ger till att skapa en vana du har glädje av hela året – nämligen att motionera. I stort sett alla önskar att de skulle träna och hålla sig i form mer än de gör, det är det överlägset vanligaste nyårslöftet enligt statistiken. Men att börja vid nyår är en usel idé, då har vi ju varken tiden eller energin (det är därför motionen dyker upp som nyårslöfte igen v-a-r-j-e år). Det är mycket bättre att börja mitt i sommaren.

1 av 2 | Foto: Privat
Hitta någonting du tycker om. Här lyfter jag traktordäck, vilket underhöll och gladde en hel del spanjorer i värmen.

Jag har ju arbetat en hel del med vanor (det blev bland annat en bok om det) och träning (det kommer faktiskt en bok om det) och här är fem av mina bästa tips för att börja – och fortsätta! – motionera:

Motionera ofta! Dela upp din träning i flera korta pass, det gör både att varje pass inte blir så långt och jobbigt och att du vänjer dig snabbare (repetition är som bekant inlärningens moder, morbror och ingifta kusin). Istället för att gå eller springa en mil varannan dag, gör en halvmil dagarna efter varandra. Eller gör en halvmil ena dagen och ta en cykeltur dagen efter (motionscykeln på hotellet eller gymmet funkar också bra). Fjorton dagar efter varandra är det optimala (det fixar du lätt om du kör kortare pass).

Tänk kortsiktigt! Ha inte stora mål om att du ska orka lyfta en viss vikt eller springa en särskild tid innan året är slut, då blir vägen så lång och tråkig. Sätt upp mindre mål som du kan nå redan inom en vecka. Då ser du snabbare resultaten av din träning och får njuta glädjen ofta av att göra framsteg. Och kan sätta upp nya roliga mål.

Gör motionen kul! Att träningen känns tråkig är den vanligaste anledningen till att folk slutar. Vad du än gör som får dig att se fram emot att träna igen är bra, ändamålen helgar som bekant medlen. Själv tycker jag om att kombinera träningen med att äta roliga saker samtidigt eller hitta på knasiga övningar (kolla min insta så får du se).

Kör med en kompis! Det är lättare och roligare att motionera tillsammans, ni kan sporra varandra och varva vem som bestämmer träning vartannat pass. Om det inte funkar att ses kan ni peppa varandra via sms eller sociala medier (folk brukar vara ivriga påhejare).

Gör det enkelt! Planera så att du inte behöver krångla sen när tiden och orken tryter efter sommaren – kolla upp en springrutt nära hemma eller jobbet, köp hem ett chinsräcke till dörren eller vad nu behöver för att fortsätta motionera på enklast sätt.

avMicael Dahlen

ARTIKELN HANDLAR OM

Träning