Lena Mellin

Tänk om kungen går loss på Twitter

En människa kan inte tvingas vara hur menlös som helst

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

”Att begära att kungen ska vara ännu mer utslätad är att begära för mycket”, skriver Lena Mellin.
”Att begära att kungen ska vara ännu mer utslätad är att begära för mycket”, skriver Lena Mellin.

Man kan inte begära att en människa ska vara hur menlös som helst. Men det begär vi av kungen.

Så snart han ger uttryck för tillstymmelse till en åsikt får Carl XVI Gustaf kritik.

Nyligen ängslades statschefen i en intervju med TV4 över takten i avvecklingen av coronarestriktionerna.

Han sade så här:

– Sakta men säkert tycker jag är ett bra ord. Ibland gick det lite snabbt kanske, på vissa platser tycker jag.

Det kungen uttalar är så svagt att det knappt kan kallas en åsikt. Han är orolig för takten. Under vissa tider och vissa platser.

Är det något att uppröras över? Nej, inte om man inte är väldigt överkänslig.

 

Styrkan i stormen efter tv-programmet ”Ett år med kungafamiljen” nådde stundtals orkannivåer. I programmet sade kungen så här:

– Jag anser att vi har misslyckats. Vi har ett stort antal som har avlidit och det är fruktansvärt. Det är något som vi alla lider med. 

Så långt fick kungen inte gå, ansåg många. Trots att coronakommissionen redan slagit fast att omsorgen om de gamla under det första pandemiåret var ett stort misslyckande.

Det tyckte statsministern också. Liksom i princip varenda ansvarig läkare, opinionsbildare och oppositionspolitiker.

Men när kungen stämde in i den kören gick han för långt. I alla fall enligt vissa.

 

Sverige har haft en kung åtminstone sedan Erik Segersäll som tillträdde omkring 970. Många har varit mäktiga men enligt den nuvarande regeringsformen saknar statschefen reell makt.

Han, eller hon, öppnar riksdagen, leder utrikesnämnden, representerar Sverige i internationella sammanhang, öppnar dörrar för industrin. Bland annat.

Men hen saknar alltså reell politisk makt. Kan det vara därför så många hänger vid hans läppar? För att kolla om han håller sig till reglerna?

Jag tror inte det. Jag tror det är för att han är en opinionsbildare, trots att han inte får lägga sig i politiken.

Han är det genom sina intressen – exempelvis bilar, båtar, skog, natur och jordbruksfrågor. Alla vet att kungen är en skogsnisse och föder upp kor.

Han är det såklart även genom sina uttalanden. Hur försiktiga, finstilta eller okontroversiella de än är.

Att begära att kungen ska vara ännu mer utslätad är att begära för mycket. Man kan inte kräva att en människa ska vara menlös.

 

Kungens motto är ”För Sverige i tiden”. Tänk om han plötsligt tolkar det som att han ska gå loss på Twitter? Skåpa ut den ena efter den andra i korta, snärtiga statements?

Det vore kanske roligt. Men det skulle såklart inte gå för sig. När till och med försiktiga åsikter försedda med hängslen och livrem väcker uppseende.

 


Fem saker att hålla koll på i veckan

 • De grönas kongress avslutas
  Det skulle förvåna om Miljöpartiets kongress som avslutas i dag väcker stor uppmärksamhet. I förväg är det ett motionskrav på relativt omfattande, dagliga nyheter om klimatet i SVT och Sveriges Radio som trängt genom bruset. Partistyrelsen med Märta Stenevi med flera avstyrkte starkt.
 • Nu ska det säljas
  Kronprinsessan Victoria och hennes make prins Daniel agerar dörröppnare för det svenska näringslivet när en handelsdelegation inleder ett besök i Italien i morgon. Lite glitter och glamour brukar aldrig vara fel i sådana sammanhang och är det sannolikt inte nu heller.
 • Moderaterna trea på bollen
  Ulf Kristerssons moderater inleder sin stämma, kongress, på torsdag. De är det tredje partiet denna höst – men det kommer fyra till. I november kongressar Socialdemokraterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna för att förbereda sig för valåret 2022.
 • Löfvens nedräkning fortsätter
  Under torsdag och fredag samlas EU:s stats- och regeringschefer till ett toppmöte i Bryssel. Det blir, såvitt inget nytt möte blixtinkallas, Stefan Löfvens sista möte i den här kretsen. Säkerligen kommer han att avtackas på något sätt. Löfven lämnar politiken i november.
 • Global strejk för klimatet
  Greta Thunbergs ”Fridays for future” har utlyst en global klimatstrejk på fredag. Det är samma dag som EU-toppmötet i Bryssel avslutas. Uppslutningen vet man ju inget om förrän i efterhand men det digitala upproret och förslagen till organisation förefaller effektivt.
   

Veckans citat

”Vi måste få stopp på näthatet”

Emmanuel Macron, Frankrikes president, i en videohälsning till Förintelsekonferensen i Malmö.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE