Mejla

Wolfgang Hansson

Zelenskyjs vision om Krim framstår som önsketänkande

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ingen vettig person ifrågasätter att Krim är en del av Ukraina.

Men Zelenskyjs djärvt uttalade mål att kriget måste sluta med att halvön återbördas till Ukrainas känns i dagsläget mest som önsketänkande.

Samtidigt kan explosionerna på en rysk bas i Krim signalera en ny fas av kriget.

Bilderna på badklädda, semesterfirande ryssar med svarta rökmoln och explosioner i bakgrunden ger för första gången en känsla av att även ryssarna kan tvingas känna kriget in på bara skinnet. Hittills är det bara anhöriga till döda ryska soldater som konfronterats direkt med vad president Putin fortfarande vägrar kalla ett krig.

I nuläget är det oklart vad som orsakade explosionerna på den ryska Saky-basen nära Novofedorivka på västra Krim. Det kan vara allt från en attack från ukrainska motståndsmän som agerar under radarn till det som ryssarna påstår, en olycka i en ammunitionsdepå.

Men det finns också en annan möjlighet.

Händelsen kan vara inledningen på en ny fas i kriget där Ukraina med hjälp av avancerade vapen från USA kan attackera längre in på ryskkontrollerade områden. USA har försett Ukraina med långskjutande missilsystem mot löfte om att vapnen inte får användas för att angripa ryskt territorium.

Men eftersom Ryssland olagligen annekterat Krim är det inte att betrakta som ryskt territorium utan ukrainskt.

Ändå skulle det innebära en allvarlig upptrappning om Ukraina ligger bakom. Moskva har flera gånger varnat Ukraina för ett kraftfullt svar om de angriper Krim där den ryska Svarta havs-flottan är stationerad. Samma flotta som använts för att avfyra kryssningsmissiler mot mål långt in i Ukraina.

Uppgifterna från regimen i Kiev har varit motstridiga. Allt från att man inte har något att göra med explosionerna på Krim till anonyma källor som hävdar att man låg bakom dem.

Explosionerna vid den ryska flygbasen på Krim fotograferades av solbadande ryssar som befann sig på semesterorten Novofedorovkas stränder.
Explosionerna vid den ryska flygbasen på Krim fotograferades av solbadande ryssar som befann sig på semesterorten Novofedorovkas stränder.

Ge upp målet

President Volodymyr Zeleniskyj kommenterade inte explosionerna i sitt nattliga tal till befolkningen. Däremot gjorde han ett djärvt åtagande när han slog fast att kriget i Ukraina bara kan sluta med att Krim åter blir ukrainskt.

– Kriget mot Ukraina och Europa började med Krim och måste sluta med att Krim befrias, sade presidenten.

Det är ett tufft uttalande som andas mer önsketänkande än realism med tanke på att Ukraina stadigt förlorat territorium till ryssarna de senaste månaderna.

Den ryska framryckningen går väldigt långsamt och är definitivt en missräkning för Putin. Men det går inte att blunda för att ryssarna sakta med säkert lägger under sig alltmer av östra Ukraina.

Det sker genom systematisk artilleribeskjutning av städer och byar. Bostäder och civil infrastruktur mals ner till grus. Civilbefolkningen tvingas fly eller acceptera att leva under rysk ockupation.

En dryg månad har gått sedan Zelenskyj uppmanade alla civila att lämna Donetsk och därmed indirekt gav upp målet att bevara kontrollen över denna del av östra Ukraina.

Målet för EU och USA som pumpar in vapen och mångmiljardbistånd till Ukraina är att Putin inte ska tillåtas vinna kriget. Men vad det innebär i form av eventuella territoriella förluster för Ukraina är högst oklart. Västvärlden säger hela tiden att det är Ukraina som måste avgöra vilka villkor de är beredda att acceptera i ett framtida fredsavtal med Ryssland.

Zelenskyjs uttalande kan ses som ett sätt att försöka höja stridsmoralen i en tid då Ukraina fortsätter bjuda hårt motstånd mot ryssarna men ändå förlorar mark.

President Zelenskyj på besök i Mykolajv-regionen under juni.
President Zelenskyj på besök i Mykolajv-regionen under juni.

Kan ändras

Är det däremot ett allvarligt uttalad röd linje för vad Zelenskyj ser som "the endgame" innebär det att Europa får ställa in sig på ett mycket långt krig.

Även om Ukraina annonserat en offensiv för att ta tillbaka ockuperade områden i södra Ukraina, med staden Cherson i centrum, är det väldigt lite idag som talar för att Ukraina kan vända krigslyckan mot en på många sätt övermäktig fiende.

Saker kan ske inne i Ryssland som ändrar förutsättningarna för kriget. Den ryska ekonomin kan kollapsa, motståndet mot kriget öka dramatiskt på hemmaplan. Putin kan till och med dö eller tvingas bort från makten.

Men i nuläget ser det ut som den ryska krigsmaskinen rullar på och att de vapen som Ukraina fått från väst på sin höjd kan bromsa ryssarnas framfart men inte stoppa den. Än mindre trycka tillbaka ryssarna från områden de ockuperat.

Ukraina har rätten och det internationella stödet på sin sida. Ryssland är den aggressiva angriparen. Pariastaten.
Men tyvärr är det inte alltid rättvisan som avgår med segern i slutändan.

Publisert:

LÄS VIDARE