Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Åsa, Åslög

Parhästarna som blev ovänner

Märta är sur på ”Magda” som är sur på Per

Magdalena är lite sur på Märta. Och på Per. Antipatin är besvarad. Stenevi och Bolund tycker inte om Andersson längre.

I drygt sju år regerade Socialdemokraterna och Miljöpartiet tillsammans. Säkerligen inte utan slitningar. Men trots allt funkade det.

Tills en onsdag i slutet av november. Då hoppade Miljöpartiet överraskande av samarbetet och skyllde på Annie Lööf. Centern tänkte bara rösta på sitt eget budgetförslag, vilket de upprepat sedan i somras, och därmed var måttet rågat. För Miljöpartiet som gick i opposition.

Avhoppet ledde givetvis till en del sura kommentarer från sossarna. Men de föreföll mest vara en passande kuliss för en utbredd lättnad. Äntligen slapp de de jobbiga klimatkramarna.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Märta Stenevi.

 

På nyåret hade det säkerhetspolitiska läget försämrats rejält. Magdalena Andersson kallade de andra partiledarna till information.

Språkröret Märta Stenevi var inte nöjd med utfallet vilket hon meddelade inför möte nummer två om det skakiga läget i vår omvärld.

Stenevi hoppades innerligt att det inte skulle bli en upprepning av möte nummer ett. Enligt henne hade det varit en kvart långt och innehållet bestod av att statsministen rabblade redan kända nyheter. Sur så det förslår, var hennes kommentar.

Nästa gång det brände till mellan de forna parhästarna handlade det om slutförvaret av det utbrända bränslet från kärnkraften.

Per Bolund anklagade regeringen och sin efterträdare som miljöminister, Annika Strandhäll, för att ha fattat ett snabbt beslut hellre än ett bra. Strandhäll svarade med att flera gånger under sin välbevakade presskonferens om det historiska beslutet påpeka att hon var mycket förvånad över Bolund.

Enligt henne hade de samma beslutsunderlag och frågan hade för övrigt beretts i regeringskansliet under elva år.

Statsminister Magdalena Andersson (S).

 

Vad den nya, frostiga umgängestonen mellan S och MP beror på är oklart. Det kan vara så att det mer än sex gånger så stora Socialdemokraterna behandlat Miljöpartiet med armbågen och nu var skäppan full och mer därtill.

Närmare till hands ligger de grönas usla opinionssiffror. De måste göra något radikalt för att skapa ett respektavstånd till 4-procentsspärren. Till exempel hoppa av regeringen och hoppa på S.

Om det är förklaringen är MP att beklaga. De var ganska ointressanta innan de lämnade regeringen. Och helt ointressanta sedan de gjort det.

Ett resultat av den nya iskylan mellan S och MP är i alla händelser att det rödgröna regeringsalternativet är synnerligen svagt i konturerna. Till skillnad från konkurrenterna på högerflankens.

 


Fem saker att hålla koll på i veckan

  • 70 år på tronen
    I dag har den brittiska drottning Elizabeth suttit på tronen i ofattbara 70 år. Då var hon 25 år gammal.
    Vår egen kung firar 50 år på tronen nästa år. Då, 1973, fyllde han 27 år. Kusinen, danska dronningen Margrete, har suttit ett halvt sekel på tronen i år. Då var hon hela 31 år.

  • Nytt försök
    För två veckor sedan fick TV4:s planerade partiledardebatt ställas in eftersom statsminister Magdalena Andersson fortfarande hade covid-symptom. Men i morgon kväll är det dags för ett nytt försök att genomföra valårets andra partiledardebatt. Den första hölls i riksdagen 12 januari.

  • Krismötena fortsätter
    Möteskarusellen för att hindra den uppseglande säkerhetspolitiska krisen i Europa fortsätter. Den tyske kanslern Olaf Scholz besöker Vita huset i veckan.
    Tjeckien, Österrikes och Slovakiens premiärministrar besöker Ukrainas huvudstad Kiev. Bland många andra aktiviteter.

  • Ny valdebatt
    Sveriges kvinnolobby arrangerar inför valet en jämställdhetsdebatt med partiledarna. Jimmie Åkesson avstår dock till förmån för en kvinnlig partiföreträdare. Och statsministern som ersätts av jämställdhetsministern.
    Fem kvinnliga partiledare kommer dock. Liksom Ulf Kristersson (M).

  • Val under lupp
    På fredag sparkar den ungerske premiärministern Viktor Orbàn i gång valrörelsen inför parlamentsvalet genom att hålla ett tal. Valet följs med stort intresse i framför allt övriga EU som undrar on han planerar fler brott mot rättsstatens principer. Och om vart valvindarna blåser.

Veckans citat

”2022 kommer att bli pensionärernas år”.

Ardalan Shekarabi, socialförsäkringsminister (S) blickar in i framtiden.


Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.