Varför är det okej när Tommy Berggren säger ”hora”?

Foto: Tommy Mardell / AFTONBLADET
Tommy Berggren under inspelningen av ”Joe Hill” (1971).
KOLUMNISTER

Det mest fascinerande med kulturmän är att de är så bombsäkra på att bli ihågkomna för sina ofta geniala rollprestationer, romaner eller pjäser.

I själva verket är det deras skitbeteenden vi minns.

Ta Tommy Berggren, 79, svenskt skådisess, aktuell med sina memoarer för vilka han nyligen gjorde reklam i radions populära P4 Extra.

Mest upprörde hans uttalanden om prostitution.

Tommy återgav nämligen en rejält olustig anekdot ur sitt kanonhärliga liv.

Om hur han en gång åt fondue i Rio med en prostituerad brasiliansk kvinna (han är på resa tillsammans med Cornelis Vreeswijk, vem annars). Tommy älskar nämligen MÖTEN, han bjuder ut kvinnan på middagar, köper presenter, ja han är en så fin och snäll kund att kvinnan kallar honom för ”ängeln” och till slut berättar att hon tänker sluta knega och sälja sin kropp. Tommy Berggren har liksom omvänt henne!

Förutom den totala bristen på insikt över sin egen makt som rik västerländsk turist, berättar Tommy sen vidare med ett skratt hur han åker hem till sin fru i Sverige och lämnar fattiga prostituerade Helena gråtande i nån rännsten.

Tillsammans med de hundratusentals andra kvinnor och barn som sexexploateras av turister i Brasilien, kan man tillägga.

”Det var inte snällt” är enda kommentaren från P4 Extras programledare.

”Jag känner många horor som jag har mer respekt för än kärringar som sysslar med politik” orerar Tommy i radio. (När tonåringar i förorten säger hora blir alla upprörda men för gamla Dramatenskådisar är det tydligen fritt fram.)

Intressant är att män som Tommy Berggren tror att det är Kvarteret Korpen vi kommer att tänka på när vi hör hans namn. Den där uppsättningen av Fröken Julie. Elvira Madigan.

Men tänk om det är helt andra saker som fastnar?

Kanske kommer vi tänka på intervjun min kollega Kerstin Weigl gjorde här i Aftonbladet i slutet på 80-talet, som avslutades med att Tommy Berggren tog henne på brösten? 

Eller på att Tommy hatar kvinnliga politiker.

Eller på Tommy som torsk.

Det ska tilläggas att P4 Extras redaktion nu lagt dit en varningsskylt på webben. De tar avstånd från Tommys kvinnokränkande uttalanden. 

Fast intervjun blir ju ändå klickad och debatterad. Tommy får massa pr för sin bok. Och när som helst får han säkert frågan från Mats Qviberg om att bli anti-pk Metro-krönikör.

avNatalia Kazmierska

ARTIKELN HANDLAR OM

Sexhandel

Dramaten

P4