Mejla

Lena Mellin

”Kinberg Batra utser sina syndabockar”

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är det äldsta tricket i världen att skylla sina egna fel på medarbetarna.

Men det är precis det Anna Kinberg Batra när hon i ett slag sparkar Beatrice Ask och partisekreteraren.

Moderaternas rättspolitiska talesperson, veteranen Beatrice Ask, och partisekreterare Tomas Tobé fick bli syndabockarna när krisdrabbade Moderatledaren Anna Kinberg Batra skulle visa handlingskraft.

Det är ett känt trick men brukar sällan funka. Om det inte, mot all förmodan, är så att det är just Tobé och Ask som ligger bakom Moderaternas motgångar och den förändrade inställningen till Sverigedemokraterna.

– Jag är i en förtroendekris. Det inser jag fullt ut och tar ansvar för själv, sade Anna Kinberg Batra på en presskonferens där hon underströk att även partiet var inne i en djup och allvarlig kris.

Det kan man hålla med om. Däremot är det svårt att instämma i påståendet att Kinberg Batra ”tar ansvar själv” för krisen.

I sanningens namn låter hon ju andra ta det ansvaret genom att peka ut dem som ansvariga för partiets problem. Hade det inte varit så hade hon ju rimligen inte behövt kicka ut dem.

Beatrice Ask är en av Moderaternas mest erfarna politiker. Hon har varit statsråd i elva år, riksdagsledamot i 13, skolborgarråd i Stockholm och ordförande i ungdomsförbundet Muf.

Men uppenbarligen uppfattas hon numera som alltför lös i köttet i rättsfrågor. Moderaterna har skärpt sin rättspolitik på senare tid och närmat sig Sverigedemokraternas mer hårdföra linje.

Asks nya arbetsuppgift är oklar. Hon drabbas av en kraftig lönesänkning eftersom hon blir av med uppdraget som ordförande i justitieutskottet. Det ger 12 760 kronor extra i månaden.

Ny ordförande i utskottet blir Tomas Tobé som får sparken som partisekreterare efter bara lite mer än två år. Han har inte prövats i något val och är knappast mannen bakom Moderaternas nya inställning till Sverigedemokraterna. Ändå får han avsked på grått papper.

Ny partisekreterare, som också blir valgeneral, utses inom kort.

Det är alltså varken Ask eller Tobé som ligger bakom Moderaternas ras i opinionen. Den som är ansvarig för det är Anna Kinberg Batra själv.

Hon har fortfarande inte lyckats förklara varför Moderaterna nu kan tänka sig förhandla om allting utom budget och regeringsmedverkan med Sverigedemokraterna. Det budskapet gav hon 19 januari och sedan dess har över en kvarts miljon väljare lämnat partiet, enligt väljarbarometrarna.

Men hon står fast vid beslutet, sade hon på presskonferensen på fredagseftermiddagen. Jo, jag tackar. Självklart gör hon det, allt annat skulle vara att gå från självskadebeteende till uttalat självmord. Det är helt enkelt omöjligt att backa från SD-beskedet utan att tappa all form av trovärdighet.

Anna Kinberg Batra har en ny hård vecka framför sig. På nationaldagen håller hon sitt sommartal och där måste hon komma med kraftfulla politiska besked. Där duger det inte med att ge personalen sparken.

På torsdag presenteras Statistiska centralbyråns, SCB:s, regionala väljarbarometer. I den kan det bli uppenbart för många förtroendevalda hur långt de är från att bli inröstade i nästa val. Det leder till riktigt tråkig stämnining i vilket parti som helst.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!

Publisert: