Inga relationer fungerar utan tillit – inga samhällen heller

KOLUMNISTER

Vad är tillit för dig, frågade mig en norsk tv-journalist som satt upp kameran på redaktionen. Jag stirrade in i linsen, svarade trevande. Sedan dröjde ordet kvar i mig hela dagen som en liten sång.

När hörde jag någon tala på allvar om tillit?

Ett annat förlorat ord är: “plikt”. Jag tänker på socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad och en intervju i Agenda nyligen. Hon fick frågan varför ordet plikt återförts i partiretoriken.

Hon såg mest rädd ut.

Den gamla sosserefrängen "kräv din rätt, gör din plikt" formulerade att medborgarskapet innebär okränkbara rättigheter men även skyldigheter.

Någon gång gick samhällskontraktet sönder. Pliktordet bleknade i partiprogrammet

Lena Rådström Baastad kunde inte ladda det med någon innebörd. Kunde knappt ta det i sin mun. Skyggade som under attack och skyndade sig att prata om trygghet och välfärd.

Jag föreslår uppgradering av annat signalord: tillit.

Tillit är kittet i samhället. Jag kunde ha sagt så till den norske journalisten. Tillit är inte bara det intima, mitt behov av förtroende för de som står mig nära, som jag älskar. Faktum är att inga relationer fungerar utan tillit, inga samhällen heller.

Det finns de som vill att vi inte ska ha tillit. Vi ska inte tänka att rättssamhället fungerar hyggligt, att lagar är resultat av nötande i folkvalda utskott.

Vi ska inte tro att medierna ger medborgarna något så när vettig kunskap och information, inte att journalister är lojala med medborgarna och avslöjar missförhållanden.

Vi ska inte ens tänka att det finns något som heter fakta, bara en flod av "alternativa fakta" och att journalister är folkets fiende i allians med en elit som klamrar sig fast vid makten.

Vi har alla ett val. För alla oss som tycker att den inte alltid perfekta demokratin ändå är det vi ska ha föreslår jag en politisering av ordet: tillit.

Tillit är inte passiv aningslöshet, inte heller maktord. Tillit måste förtjänas, den byggs genom att vara pålitlig, lojal, konsekvent, närvarande, hederlig och ordhållig.

ARTIKELN HANDLAR OM