Mejla

Frida Boisen

Jag är lillfittan som ska stå till svars

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

”Det är bara invandrare som slår och hatar kvinnor.”

Det måste jag – lillfittan, lilla gumman, batikhäxan, hjärndöda bimbon, sinnessjuka avföringen, jävla muslimsubban, landsförrädaren som ska stå till svars – förstå.

Det är vad floden av hat, hot och rasism i min mejlkorg och kommentarer säger. Från just: Kränkta svenska män – män som hatar kvinnor.

Kent, Daniel, Claes, Bo, Kjell, Jonas, Tommy, Helge, Hans, Patrik, Hasse, Manfred, Leif, Peter, Johan, Janne, Lars, Mats, Simon, Roine, Glenn, Ulf, Hasse, Urban… 

Jag tappar räkningen vid mer än 400 mejl från er efter senaste krönikan. Och till det, hundratals kommentarer på Facebook och twitter.

Jag har varken orkat eller hunnit besvara alla era mejl.

 

Uppenbarligen är ni många. Rasande män. För att jag skriver om ett stort och allvarligt samhällsproblem. Som tyvärr är än mer aktuellt just den här helgen. För julen står för dörren. Julen, som ska innebära fred, frid, harmoni, lycka, kärlek, familjetid, tindrade ögon, tacksamhet, kramar.

Men som för många blir ett helvete. Terror. Där en julsnaps eller två får det inneboende hatet att explodera. I våld. Knytnävar. Strypgrepp. Övergrepp. Under jul ökar våldet mot kvinnor och barn i hemmen, det visar brottsstatistiken.

De allra flesta som slår är män. Och det här jag inte får prata om:

Svenska män – inte alla men för många – slår kvinnor.

Fattiga män, rika män, män som invandrat, män som bott i Sverige i hela sina liv, män från stad, män från landsbygd.

 

Mäns hat och våld mot kvinnor är inte ett ”importerat problem” som exempelvis Nicklas hävdar. Tyvärr har jag hundratals exempel på mäns hat mot kvinnor i min mejlbox. Från er som trycker på att ni är svenska män, uppvuxna i Sverige.

Jag säger inte att alla ni som skickar hat till mig slår kvinnor. Men konstaterar att ni inte drar er för att öppet låta ert kvinnohat flöda.

Läser ni inte vad ni själva skriver?

”Din jävla idiot! Du är en hjärndöd bimbo utan förstånd”, skriver Bo.

”Du är en feg sinnessjuk avföring. Varför kopplar du inte ihop dina två rövhål och äter din egen skit istället för att kasta den på andra, skriver Kaktus.

”Ta bort din artikel i Aftonbladet, den kan gå till åtal, jävla småfitta”, skriver Dan-Erik.

”Korkade brudar som du, manshatande kärring… sån här dynga”, skriver Kenneth.

”Har du inget vettigt att säga är det bättre att du kniper käft”, skriver Lennart

 

Varför så arg? Varför så kränkt? Jag förstår inte hur vi alla kan ha vetskapen om att 37 kvinnor kommer att polisanmäla våld ikväll också, av en person som sagt att han ska älska henne, skydda henne. Så väljer ni rasande män som har läst dessa ord; inte att bli vansinniga på att det ser ut såhär, inte att fråga vad ni kan göra för att hjälpa, fråga hur ni kan ta upp ämnet med andra män, hur ni kan stötta och driva en sundare, friskare samhällsutveckling.

I stället väljer ni (inte alla, tack ni fem män med positiv feedback) att ta till det, som ni säger inte finns bland er ”riktigt svenska män”: Hot om våld, kvinnohat. Ni skickar bilder på män med rödsprängda ögon och höjda nävar.

”Samhällsförstörande antisvensk agenda”… ”det kommer du att få stå till svars för”, skriver högerextrema Granskning Sveriges Fabian Fjälling.

 

Sluta få mäns hat och våld mot kvinnor till en fråga om etnisk härkomst.

Sluta använd oss kvinnor som ett slagträ i en rasistisk debatt.

Se på era ordval, ert osande hat, ert kvinnoförminskande, ni som kallar er mer svenska än andra. Se er i spegeln.

Sluta hata kvinnor. Sluta hota kvinnor. Sluta slå kvinnor.

Det räcker nu.

 

Publisert:

LÄS VIDARE