Mejla

Oisín Cantwell

Vad fan är det som pågår i Skåne?

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Vi har varit förskonade från politiska pinsamheter i Skåne ett tag.

Men så bestämde sig Trelleborg och Skurup för att slänga lagar i papperskorgen och införa stolligheter för att få jävlas lite med sina muslimska invånare.

Världen består av elände och journalistiken är rastlösare än någonsin.

Klimattoppmötet i Madrid blev en halvmesyr, någon har försökt såga fötterna av Zlatan-statyn, Brå skandaliseras i ny rapport, julen tycks vara på väg att regna bort, Trump riskerar riksrätt...

Alla dessa nyheter som kommer och går och som inte har mer gemensamt än att de har den goda smaken att de får oss att undvika att tänka på politiska stolligheter begångna i Skåne.

Visst, lokala företrädare för partier från vänster till höger runt om i landet har i alla tider ägnat sig åt dumheter, men det som pågår i delar av södra Sverige sedan ett par år når en ny nivå av enfald. Vilket sannerligen inte säger lite.

Ta bara Trelleborg. I måndags kväll lyckades Sverigedemokraterna med stöd av Moderaterna driva igenom att den som inte skakar hand med personer av det motsatta könet av kulturella eller religiösa skäl kan glömma anställning i kommunen.

Grattis, alla som vill tjäna lite enkla stålar. Det är bara att åka till Trelleborg, söka jobb, vägra att skaka hand, langa fram en stämning och casha in.

Det är nämligen olagligt att neka människor jobb på dessa grunder. Det har Arbetsdomstolen konstaterat. Juristerna viftade med Europakonventionen och diskrimineringslagen och ålade ett företag att betala 40 000 kronor till en kvinna.

Förekommer det att arbetssökande vägrar skaka hand i Trelleborg? Nej, medger det moderata kommunalrådet Mikael Rubin. ”Men vi vill markera”.

Att Sverigedemokraterna ägnar sig åt symbolpolitik av detta slag och jävlas med muslimer är en sak.

Men när blev det moderat politik att bestämma hur folk ska hälsa på varandra? När blev röstfisket så viktigt att klassiska, liberala frihetsprinciper slängs i papperskorgen och ersätts av populism av det mest genanta slaget?

Samma kväll som Trelleborg utmärkte sig röstade Skurup igenom att förbjuda huvudduk i förskola och skola för barn upp till årskurs sex.

Lycka till att få beslutet att överleva en domstolsprövning. Europakonventionen, grundlagen och diskrimineringslagen lär sätta käppar i hjulet. Skolverket har redan undersökt saken och kommit fram till att ett sådant förbud strider mot religionsfriheten.

Beslutet påminner om det i Trelleborg i så måtto att det adresserar ett icke-problem. Skurups skolchef Anders Grundberg har i en intervju i Ystads Allehanda sagt att under alla hans år i branschen har han aldrig stött på att slöjor på flickor skulle vara ett besvär.

Och apropå problem som inte existerar, minns ni när Staffanstorp tidigare i år drev igenom att återvändande IS-terrorister inte skulle få någon form av ekonomiskt stöd av kommunen?

Inte för att några jihadister befarades anlända till Staffanstorp. Utan för att den politiska majoriteten fått feeling och velat markera.

Givetvis var även det beslutet olagligt. Socialtjänstlagen är entydig. Vad vi än tycker om olika människor finns ingen rättslig grund för att förvägra en viss grupp försörjningsstöd.

I Trelleborg, Skurup och Staffanstorp måste nu tjänstemän antingen bryta mot lagen och riskera att göra sig skyldiga till tjänstefel eller vara illojala och vägra att lyda politiskt fattade beslut. Ingen rolig situation.

I ett mer handlingskraftigt land än Sverige hade centralmakten skickat ner armén, infört tvångsförvaltning av dessa kommuner och skickat ansvariga politiker till rättspsykiatrisk utredning.

Nej, ni behöver inte slänga er på mejlen, det är inte åtgärder jag förespråkar.

Jag nöjer mig med att ställa en enkel fråga:

Vad fan är det som pågår i Skåne?

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: 

Oisín Cantwell

Publisert:

LÄS VIDARE

Få senaste nytt med Nyhetskollen – varje dag

ÄMNEN I ARTIKELN

Skåne

Trelleborg

Staffanstorp

Sverigedemokraterna

Skurup

Moderaterna

Politik