Mejla

Oisín Cantwell

Robin Söderling om hur han föll och föll och föll

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Tennisproffset Robin Söderling.
Tennisproffset Robin Söderling.

Han var fyra i världen och slog de bästa.

Tennisproffset Robin Söderling berättar i sitt sommarprogram om hur han föll och föll och föll.

New York, kvällen innan US Open börjar.

Vår sommarvärd bara gråter och gråter. Det gör så ont att han inte kan andas.

Han blir liggande på hotellrummet i dagar. Det han inte vet är att han har gjort sin sista tennismatch och att det ska dröja över sex år innan han blir frisk igen.

Söderling vet hur en story ska berättas och hur en inledning ska se ut. Temat för programmet är satt och han lugnt återvända till barndomens Tibro och ett 80-tal där Björn Borg nyligen lagt av och tennisen dominerades av Mats Wilander och Stefan Edberg.

Gossen ärver mammas fysik och pappas bollsinne och när han tio år gammal förlorar en tennismatch gråter och skriker han så mycket att han får feber.

Men Söderling vinner för det mesta.

Final i Franska öppna två år i rad, slår det ena året Roger Federer och det andra Rafael Nadal, den samtida tennisens två giganter.

I Båstad slaktar han allt motstånd, men i bilen på vägen hem till Monaco förlorar han syret. Några timmar efter att han presterat sitt livs bästa tennis är han tvungen att köra in till vägkanten. Hur flickvännen Jenny får hem honom till Monte Carlo minns han inte.

Dagar, veckor, månader av panikångestattacker. Söderling sjunker ihop på golvet då posten trillar ner i brevlådan. Han blir så rädd att han skakar, då telefonen ringer. Vankar runt utomhus på nätterna.

Körtelfeber, lyder diagnosen så småningom.

Men när comebacken närmar sig brakar allt samman igen. Till slut inser han att det inte går längre. Dagen före julafton 2015, smyger han ut nyheten. Karriären är över.

Hjärnan hade misshandlat kroppen för många år. Eller om det var kroppen som hade misshandlat hjärnan.

I dag, efter över sex års kamp, mår Söderling bra. Så bra att han kan använda sin tid som Sommarvärd till någonting väsentligt.

Kanske finns det någon lite kille eller tjej därute, på väg till träningen, som lyssnar.

Publisert:

LÄS VIDARE