Lena Mellin

Nu är det dags för lite klädskam

11 000 liter vatten krävs för ett par jeans

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Något av det bästa, och enklaste, du kan göra för klimatet är förmodligen att bara köpa kläder som du är säker på att du gillar. Det skulle göra skillnad.

Miljöpartiets nyvalde språkrör Per Bolund, även finansmarknadsminister, drog ett antal förfärande siffror i sitt debuttal i Almedalen tidigare i somras.

Vi köper i genomsnitt 14 kilo kläder per person och år. Tänk dig vilken volym det motsvarar. En vanlig blus eller skjorta väger ju inte mer än ett par hundra gram.

I normalfallet använder vi dessa plagg tio gånger innan de hamnar längst in i den alltmer svårtstängda garderoben eller byrålådan. Tio gånger, min mormor vänder sig i graven.

Hennes kläder rymdes på en 40 centimeter lång pinne i klädkammaren, ungefär en femtedel av det utrymme som mina kläder kräver. Morfars pinne var lika lång.

Det är mycket ovanligt att vi sliter ut älsklingsplagg. Den stora massan kläder använder vi inte ens tio gånger innan de ratas. Det är klart att det inte är bra. Varken för miljön eller för plånboken.

En av de värsta bovarna är jeansen.
En av de värsta bovarna är jeansen.

En av de värsta bovarna är jeansen. Bomull är sällan eller kanske aldrig, särskilt skonsamt för miljön. Det kräver mycket vatten, kemikalier för färgning och odlas ofta med både bekämpningsmedel och konstgödsel. Bara 2,5 procent av bomullsproduktionen uppges vara ekologisk.

Enligt Naturskyddsföreningen används 11 000 liter vatten för att producera ett par jeans om man ser till hela kedjan, från framställning till butik.

Det motsvarar innehållet i 1 100 hinkar av den typ som många av oss har i trädgården eller i städskåpet. Eller vattnet i 55 badkar av normalstorlek.

55 badkar för ett par jeans. Man törs inte tänka på hur mycket vatten det gått åt för att producera jeansen i en vanlig butik. 55 badkar för en byxa som vi i genomsnitt använder tio gånger.

Problemet anses nu vara så stort att det bildats ett förbund av tio FN-organ, UN Alliance for sustainable fashion. Textil- och skoindustrin står nämligen för en större och ökande andel, åtta procent, av de globala utsläppen av växthusgaser än flyget och sjöfarten.

Dämpa flygskammen alltså. Men känn inte så lite klädskam. Skippa jeansen, välj ett par andra brallor (gärna sydda på närmare håll än i Asien).

Men du och jag då? Vi är väl helt oskyldiga i sammanhanget. No, no.

Livslängden på våra kläder har minskat med en tredjedel under 2000 talet. Mellan 2000 och 2014 fördubblades produktionen av kläder, men det gjorde inte världens befolkning.

Vi köper mångdubbelt mer kläder än vi behöver. Det är en sanning vi måste ta till oss.

”Min mormors kläder rymdes på en 40 centimeter lång pinne i klädkammaren, ungefär en femtedel av det utrymme som mina kläder kräver. Morfars pinne var lika lång.”
”Min mormors kläder rymdes på en 40 centimeter lång pinne i klädkammaren, ungefär en femtedel av det utrymme som mina kläder kräver. Morfars pinne var lika lång.”

Fem saker att hålla koll på i veckan

Mot mer flyg

Trots att tyget alltså släpper ut mer växthusgaser än flyget arrangerar ”Flyglarm Arlanda” i dag en manifestation emot utbyggnaden av Arlanda flygplats. Flygplatsens ägare motiverar det med att flygplatsen annars riskerar att bli en sekundär flygplats med färre direktflyg.

Almedalen exporterad

Medan den svenska Almedalsveckan ur politisk synvinkel tappat styrfart blir avläggarna utomlands alltfler. I Danmark finns ett liknande arrangemang på Bornholm och i dag börjar ”Arendalsuka” i den staden i Norge. Här hemma finns idéer om att krympa veckan till fyra dagar.

50 år efter Woodstock

Man måste nog kalla den kultförklarade musikfestivalen i Woodstock, utanför staden Bethel i staten New York för en politisk handling. Minst en halv miljon människor kom. På torsdag är det 50 år sedan den inleddes. Joplin, Hendrix, The Who var några av dem som uppträdde.

Gränsar väl också till politik

Utan att veta skulle jag vilja påstå att Wikipedia är världens mest använda uppslagsverk och bygger som bekant på användarmedverkan. På söndag har de kongress, eller vad man nu ska kalla det, på Stockholms universitet. Tusen gäster är på plats, som grundaren Jimmy Wales.

I år: Kristinehamn

Förr, innan han blev folkets man, sommartalade Stefan Löfven i Vasaparken och jultalade på Stortorget i Stockholm. Numera besöker han folket under sina tal och årets sommartal hålls nästa söndag i Björneborgs folkpark i värmländska Kristinehamn. Erkänt långt från Vasaparken.

Veckans citat

”Att förlora en fiende är en stor förlust”.

Drottning Kristina, död 1689

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert: