Britta Svensson

Hallengren måste lösa situationen – eller avgå

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Socialminister Lena Hallengren (S).
Socialminister Lena Hallengren (S).

Något vaccin ska äldre inte hoppas på.

Det tas helt enkelt inte fram för att fungera på oss.

Det är veckans nyhet som inte ens blev en rubrik.

 Mina läsare ser till att jag är uppdaterad. Jag fick en länk av Anna till Läkartidningen, där Anders Sönnerborg, professor i infektionssjukdomar, intervjuas om de vaccin som håller på att tas fram mot coronaviruset.

Han säger att det är självklart att man framför allt vill vaccinera äldre personer och andra med riskfaktorer.

”Men de studier som man hittills gjort har inte inkluderat äldre personer”.

Sönnerborgs slutsats:

”Även om ett vaccin visar sig ha skyddande effekt hos yngre är det inte säkert att det går att överföra på äldre”.

Liknande formuleringar dyker upp i den ena artikeln efter den andra under veckan. De hamnar aldrig i rubriken. Alltid i slutet av texten.

Man missar att detta är viktig information för ett par miljoner äldre svenskar.

Förre statsepidemiologen Johan Giesecke säger som sista mening i en intervju:

”En sak till. Alla vacciner tar ju sämre på äldre människor, vårt immunförsvar fungerar sämre ju äldre vi blir”. 

I en lång utredande artikel skriver New York Times att det är ett känt problem att vacciner och behandlingar av sjukdomar inte testas på äldre när de tas fram. Flera forskare de intervjuar varnar för att det kan komma ett vaccin mot coronavirus som fungerar på yngre men inte på äldre.

 

Det känns som jag håller på att drunkna när jag skriver det här. Som att jag sjunker mot botten med tyngder jag inte kan kämpa mig fri ifrån.

Utan hopp om vaccin behöver tänket kring 70-plussare göras om. Anders Sönnerborg säger i Läkartidningen att ”det här viruset kommer vi att få leva med under många, många år”.

Alltså behöver det byggas upp en mer smittsäker infrastruktur där 70+ kan fungera. Ytterligare några månaders isolering kommer inte att räcka.

Det kanske blir så att vi kan glömma ett fungerande vaccin. Då håller det varken med förlängt besöksförbud på äldreboenden, eller att 70+ ”bör fortsatt låta bli att åka med kollektivtrafiken som exempelvis buss, tunnelbana eller spårvagn, handla i butiker eller vistas i lokaler där det finns många människor samtidigt. Ta istället hjälp av anhöriga eller grannar för att till exempel handla mat eller uträtta ärenden”, som det står i dagens regler.

 

Det finns många exempel från andra länder där man med omtanke och generositet ordnat större rörelsefrihet för äldre.

Många föreslår i mejl till mig fler särskilda 70+-öppettider på olika ställen. Munskydd i kollektivtrafik, hos optiker, frisörer, tand- och sjukvård och andra ställen skulle också underlätta.

Det behövs snabba beslut.

När Jonas Gardell krävde kulturminister Amanda Linds avgång för att kulturarbetare lider så svårt i coronatider, tog det 18 dagar innan hon aviserade de lättnader och lagändringar som han krävt.

Mitt förslag är att ansvarig minister Lena Hallengren tar tag i situationen för gruppen 70+. Hon får 18 dagar på sig. 

Fixar hon inte det på den tiden tycker jag faktiskt att hon ska avgå.


Repriserna av ”Sommargympa med Sofia” går kl 09.10 varje vardag i SVT1. Från och med torsdag 10 september blir det repriser av vårens ”Hemmagympa med Sofia” vid samma tid. Senare i höst kommer nyinspelade avsnitt.
Min tanke om att Region Stockholms nätbaserade kbt-terapi skulle bli tränings-tv för psyket kallades av en läsare ”veckans bästa idé”. I väntan på det kommer ”Hantera oro vid covid-19” att spridas till andra regioner så snart som möjligt.

Chefen för tre äldreboenden i Göteborg skriver till socialminister Lena Hallengren att besöksförbudet måste hävas. ”De boende borde tillerkännas samma rättigheter och ansvar som andra”, säger hon och föreslår enkla regler för att få det att fungera.

 

Publisert:

LÄS VIDARE