Mejla

Lena Mellin

Storfavoriten att efterträda Löfven

35 procent av S-väjarna vill ha Magdalena Andersson

KOLUMNISTER

Finansminister Magdalena Andersson är storfavorit till att efterträda Stefan Löfven som partiledare (S).

Både bland Socialdemokraternas väljare och i hela väljarkollektivet enligt en färsk Aftonbladet/Demoskop.

Nästa år har Stefan Löfven varit partiledare i tio år och statsminister i åtta. Dessutom fyller han 65.

Hans tid i den politiska toppen börjar med andra ord närma sig sitt slut, med alla rimliga mått mätt. Hans tid som regeringschef har dessutom kantats av en rad stora, jobbiga kriser, bland annat flyktingkrisen 2015 och den nu mer än årslånga coronakrisen.

Att diskussionen om hans efterträdare redan är igång är alltså inte konstigt. Göran Persson (S) var statsminister och S-ledare i tio år. Fredrik Reinfeldt (M) var partiledare i tio år och statsminister i åtta.

 

Storfavorit till att efterträda Löfven är finansminister Magdalen Andersson. 35 procent av Socialdemokraterns väljare vill ha henne. I väljarkollektivet som helhet toppar hon också listan. En femtedel tycker att hon vore bäst.

Andersson betraktas också som S-ledningens favorit. Hon har bland annat ersatt Löfven som talare i Almedalen vilket tolkas som ett starkt utpekande.

Finansminister Magdalena Andersson är populär hos S-väljarna.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Tvåa på listan är också en kvinna, socialminister Lena Hallengren som slitit hårt under coronakrisen. 16 procent av S-väljarna vill ha henne och 11 procent av väljarna i allmänhet tycker att hon ska efterträda Löfven när den tiden kommer.

Hallengren har, liksom Andersson, en gedigen karriär bakom sig. Hon var minister redan på Göran Perssons tid som statsminister. Men klev fram i rampljuset i samband med coronapandemins utbrott och har stått kvar där sedan dess. Stadigt förankrad i hemstaden Kalmar med omgivningar.

 

De två kvinnorna befinner sig i en klass för sig. De är de enda av de utpekade kandidaterna som samlar minst tio procent eller fler av S-väljarna och väljare i allmänhet bakom sig.

Efter dem finns en handfull män, alla ministrar. Yngst är socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi, ordförande i Uppsala partidistrikt. Han är 42 år. Äldst är Anders Ygeman, 50, energiminister och ordförande i Stockholms stads partidistrikt.

Ygeman representerar partiets vänsterflank, alla andra utpekade kandidater måste sägas befinna sig på partiets högra sida. Den är större än vänstersidan.

Håkan Juholt tillhör också socialdemokraternas vänsterflank men blev trots det vald till partiledare. Det är mycket ovanligt och fick ju också ödesdigra konsekvenser, både för Socialdemokraterna och för Juholt själv. Det berodde på att högersidan inte kunde enas om en kandidat.

Statsminister Stefan Löfven.

Foto: JESSICA GOW/TT

Stefan Löfven kommer om inget mycket oförutsett inträffar givetvis att sitta kvar över valet i september nästa år. Men någon tid därefter väntas han lämna över ordförandeklubban till någon annan.

Socialdemokraternas partiledare utses av partiets kongress efter förslag från partiets valberedning. Vad väljarna i allmänhet anser om vem som ska ta över efter Löfven är alltså mest av akademiskt intresse. I det här beslutet har Socialdemokraterna exklusivitet.

 

Foto: GRAFIK: PAUL WALLANDER

 
Hen ska bli ny S-ledare

Aftonbladet/Demoskop

  • Magdalena Andersson, finansminister. 35 procent (20 procent)
  • Lena Hallengren, socialminister. 16 procent (11 procent)
  • Mikael Damberg, inrikesminister. 9 procent (12 procent)
  • Anders Ygeman, energiminister. 9 procent (6 procent)
  • Ardalan Shekarabi, socialförsäkringsminister. 5 procent (3 procent)
  • Ibrahim Baylan, näringsminister. 1 procent (1 procent)

 

Andel av S-väljare och alla väljare (inom parentes) som säger att de vill att personen ska efterträda Stefan Löfven vid ett partiledarskifte i Socialdemokraterna. Resten har ingen uppfattning i personfrågan.
 


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

LÄS VIDARE

LENA MELLIN: Slaget om Löfvens efterträdare är inlett

ÄMNEN I ARTIKELN

Aftonbladet/Demoskop

Magdalena Andersson

Socialdemokraterna

Lena Hallengren

Aftonbladet/Demoskop

Stefan Löfven

Anders Ygeman