Malin Wollin

Vill ni veta livets hemlighet?

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I en vacker scen mellan en ängslig gås och en fet panda, adoptivfar och son, ska fadern precis avslöja den hemliga ingrediensen i den hemliga ingredienssoppan som han säljer i sin nudelrestaurang. Han böjer sig fram, tittar nervöst åt höger och vänster och säger sedan dämpat och varsamt: 

”Den hemliga ingrediensen i min hemliga ingredienssoppa är … ingenting! Det finns ingen hemlig ingrediens!”

Filmen heter Kung Fu panda och om ni tänker att det är en animerad film för barn så har ni både rätt och fel.

Filmen om ett hittebarn som är en panda vars mamma gjort den yttersta uppoffringen är finare och mer sann än alla banala självhjälpsböcker fyllda med självklarheter som du köpt men aldrig läst. 

Min kollega och vän Linda Skugge gav mig The Secret i present med orden ”Ge Malin”

Man ska tydligen ge bort alla sina pengar för då kommer det tillbaka till dig tusenfalt senare i livet. Jag har fått kedjebrev på mellanstadiet som låtit vettigare. 

Det är så intressant för jag har fått boken en gång förut av en vän, den blev sedan liggande tills jag hittade den och gav tillbaka den med orden ”Tack för lånet”

”Du fick den av mig i present, minns du inte?”

Så jag både fick och gav tillbaka, precis som universum hade sagt. Men det var nog inte universums mening att jag skulle skämmas ögonen ur mig.

Den animerade pandan i får lära sig att den hemliga ingrediensen i soppan är .... ingenting.
Den animerade pandan i får lära sig att den hemliga ingrediensen i soppan är .... ingenting.

Jag vill inte bli hjälpt, jag vill inte tänka på universum. Kan man inte få vara trött och nöjd och lat och bekväm utan stora tankar, ostörd och ifred? Medan ni letar efter svaren på de stora frågorna om ”vem ni är” så ligger jag kvar i min egen byk och tittar åt ett annat håll. Ni förstår, jag tycker lite synd om de som ägnar sig åt självbedrägeri. 

Jag tror att de som söker svar i universum har fler problem än genomsnittspersonen, och då är jag hellre jag; dum och mätt och på jakt efter ingenting särskilt. Möjligen mängdrabatt på Coop men inte svaret på livets gåta.

Jag bryr mig inte, och det är den bästa självhjälpen jag kan ge dig.

Ja! Det är min secret!

The secret är att det inte finns någon secret.

Förresten är det taskigt att ha hemlisar, tell it to the class. Eller ännu bättre; håll det för dig själv. Alla vill nog inte veta din hemlighet, särskilt inte om det bara är en ny slags religion förklädd till gratis omtanke. 

Det kommer alltid en faktura. Tror du att någon vill att du ska lära dig den hemliga ingrediensen i den hemliga ingredienssoppan gratis? För att vara snäll? 

Ingenting är gratis. 

Förutom möjligen den här meningen: 

Låt dig inte luras. 

Runt varje digitalt hörn lurar en charlatan som inte har lust att ta ett riktigt jobb. 

Akta dig. 

Publisert:

LÄS VIDARE