Det går utför för Almedalen

Foto: Henrik Montgomery/TT
KOLUMNISTER

Politikerveckan i Almedalen har passerat sitt zenit. Sällan har så många regelbundna besökare avstått från evenemanget som i år.

Statsminister Stefan Löfven kommer inte. Carl Bildt kommer inte. Gudrun Schyman kommer inte. Lars Adaktusson kommer inte. Margot Wallström kommer inte. Fredrik Reinfeldt nöjer sig med en blixtvisit på måndag förmiddag. För att nämna några exempel.

Vad är orsaken? Ett är att evenemanget blivit för stort. Så många budskap far genom luften att det som möjligen var stort på förmiddagen är stendött redan på kvällen. Den som vill ha genomslag för sina förslag eller utspel gör bäst i att välja en helt annan vecka än nummer 27.

Ett annat är att det är för dyrt. Många kommuner och andra organisationer avstår från att skicka folk till Almedalen eftersom det kostar mer än det smakar. Som vidareutbildning av personalen skulle jag personligen välja en helt annan typ av begivenhet med ett betydligt stramare upplägg.

Ett tredje argument för att inte vara i Almedalen under politikerveckan är att genomslaget blir dåligt även av ett annat skäl. Det är den första veckan när nästan hela svenska folket är på semester. Och då tänker de på helt andra saker än världssvälten, jihadister, budgetöverskottet eller flyktingpolitik.

Det enda majoriteten har i huvudet är vad som ska grillas på kvällen, om det är dags för dagens glass eller hur kallt det är i vattnet.

Ett nytt inslag i år är inte bara en alltmer utbredd avoghet mot hela arrangemanget. Det är också bojkotterna. Feministisk initiativ, Nätverket Streetgirls, Riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer i Sverige, RFSL och delar av Vänsterpartiet med riksdagsledamoten Rossana Dinamarca i spetsen har ställt in sina aktiviteter.

Antingen i protest mot att Svenska motståndsrörelsen fått tillstånd att hålla möten på Hamnplan. Eller med hänvisning till de egna medlemmars säkerhet när nazisterna får demonstrationstillstånd.

Det där med säkerheten begriper jag. Men inte protesten. För det första är det tillåtet att tycka dumma saker i Sverige. Man kastas inte i fängelse enbart för att man är nazist.

För det andra, varför kommer bojkotterna nu och inte när numera nerlagda Svenskarnas parti stod och argumenterade på samma ställe med samma perversa argument 2013 och 2014? Första året stod de i hamnen, andra året hade de avancerat till Almedalsscenen där ordföranden talade kvällen innan själva politikerveckan drog igång. Varför var det ingen som bojkottade då?

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.