Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

En filmstjärnas entré till det största miljömålet

”Sopdrottningen” Fariba Vancor anländer till tingsrätten.

Äntligen gör Fariba Vancor entré.

Tingsrätten har redan ropat på den största miljöbrottsrättegången någonsin i Sverige, men den misstänkte huvudpersonen syns inte till.

Nu kommer hon upp för trappan i Attunda tingsrätt, ögonen dolda bakom svarta solglasögon, omgiven av fotografer och kameror och mikrofoner och den som inte visste bättre skulle kunna tro att en firad filmstjärna är på väg in till någon gala.

Stämmer det, som åklagarna påstår, att minst 200 000 ton byggsopor har dumpats och grävts ner på olika platser i landet?

Sal 27 i Attunda tingsrätt är steril som en operationssal och tidningar, radio och tv befolkar varenda åhörarplats och på andra sidan glasväggen sitter fyra rader av åtalade och deras advokater.

Vit skjorta, grå väst, platåskor som skymtar under de vida byxorna, reportrarna smattrar sina frågor, Fariba Vancor säger inte ett ord.

Hon är vd på Think Pink, bolaget som påstås ha haft en elastisk inställning till miljöbalkens bestämmelser, och nekar till brott.

Det är en enorm härva som nu ska avgöras rättsligt.

Elva åtalade, misstankar om grova miljöbrott på 21 olika platser i 15 kommuner, en förundersökning som omfattar cirka 50 000 sidor, att Riksenheten för miljömål har gjort en gedigen insats råder det ingen tvekan om.

Rådman Niklas Schüllerqvist hälsar alla välkomna, kör domarens inledande piruetter och uttrycker en förhoppning om att miljödelen av denna förhandling ska vara avklarad framåt våren, sedan är det dags för diverse ekobrott som också ingår i härvan, först sommaren 25 är förhandlingen över.

Runt om i landet brann det på sopptippar, folk slog larm, men det tog flera år innan förundersökning inleddes.

Fariba Vancor företag tjänade stora pengar, Stockholms invånare minns de rosa byggsäckarna som ett bekant inslag i gatubilden, två år i rad vann hon Dagens Industris gasellpris för snabbast växande företag.

Många var de som anlitade företagets tjänster: byggherrar, bostadsrättsföreningar, hantverkare som renoverade bostäder, privatpersoner.

Få tycks ha ifrågasatt Think Pinks låga priser för återvinning av sopor.

Men succén skulle inte vara för evigt, hösten 2020 greps företagets ledande personer.

Nu, fyra år senare, växeldrog de tre åklagarna sin sakframställan, de övergripande påståendena om begångna brott. Bara denna del kommer att ta tre dagar.

”Halterna av framförallt bly, koppar krom, kvicksilver och zink”...”10 000 ton osorterade sopor i Botkyrka”...”Bränder genom så kallad självantändning”...”Oönskade effekter på människors hälsa”...

Vi har träffats tidigare, Fariba Vancor och jag. Eller Bella Nilsson, som hon hette då.

Året var 1998, Aftonbladet hade fått tillstånd att exklusivt publicera ett utdrag ur hennes bok ”En strippas bekännelser”, jag skulle intervjua henne.

Det var en förfärlig skildring av Stockholms porrklubbar, tennisstjärnan som kröp omkring naken på golvet, företagsledaren som skröt om alla pengar han tjänade, unga flickor som dövade sig med narkotika och som gick ner sig.

Jag minns Bella Nilsson som vänlig, men det fanns någonting sorgset över henne, en gammal människas ögon i en ung kvinnas ansikte.

Många år sedan nu, en annan tid, en annorlunda värld, långt före uppgång och hyllningar i näringslivspressen och nedgång och fall.

Timme läggs till timme i sal 27, åklagarna maler och maler, yrkanden om tio års näringsförbud kommer och går, Botkyrka har representanter på plats, bara denna kommun kräver skadestånd på över hundra miljoner.

Det pratas om att saneringen av alla dumpade sopor kommer kosta en miljard eller två.

Från åhörarplats ser vi bara Fariba Vancor nacke. Hon ser ut att lyssna koncentrerat, då och då viskar hon någonting till sin advokat, Jan Tibbling.

Denne man var tidigare åklagare vid Ekobrottsmyndigheten. Hans tjänstebricka hittades i hennes låda med underkläder under en husrannsakan.

Ja, kära någon.

Klockan 11.30 bryter rättens ordförande för lunch. Det är den första av 102 förhandlingsdagar och den kortvuxna kvinnan med det bleka ansiktet kommer ut omgiven av jurister.

Reportrarna gör nya försök. ”Hur ställer du dig till anklagelserna?”...”Vad tycker du om den här förmiddagen?”...”Känner du dig segerviss?”...

Fariba Vancor försvinner nerför trappan utan att säga ett ord, utan att röja en känsla.

Följ ämnen i artikeln