Lena Mellin

Man måste inte sminka sig på bussen

Den småskaliga hänsynslösheten breder ut sig

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

”Det är inte kul att följa vilt främmande människors privata göromål i offentliga miljöer.”
”Det är inte kul att följa vilt främmande människors privata göromål i offentliga miljöer.”

Nästa steg är att en man drar upp sin batteridrivna rakapparat och ogenerat sätter igång att raka sig. På sin sittplats i tunnelbanan.

Pandemin erbjöd ett välkommet avbrott i den påfrestning som en resa i kollektivtrafiken i Stockholm kan innebära. Avståndet mellan resenärerna var behagligt och bruket av munskydd satte stopp för de värsta excesserna.

Men nu har det gått tre månader sedan restriktionerna lyftes. Och vi är tyvärr inte tillbaka på ruta ett. Det har blivit ännu värre än det var innan pandemin slog till 2020.

Det betyder inte bara att folk är oartiga. Jag skulle vilja säga att det ibland går så långt som till hänsynslöshet.

 

Härom morgonen satt jag mitt emot en kvinna som utförde delar av sin morgontoalett i t-banevagnen.

Den var fullproppad. Full av stående och sittande pendlare. Det hindrade inte kvinnan från att ockupera två säten. På den ena satt hon själv. På den andra hade hon placerat sina ytterkläder och sin sminkväska. Långsamt anlade hon make up:en.

Åskådarna hade inte bett om att få ta del av den processen. Men det kan jag säga inte bekymrade henne. Inte det minsta.

Ett utbrett matmissbruk har också spritt ut sig. Och med det menar jag inte att smyga i sig en kexchoklad i väntan på ett mål riktig mat.

Utan uppackning av påse vars innehåll har sitt ursprung i en välutrustad grillkiosk eller ett hamburgerställe. Kort sagt fettdrypande korvar eller kebab i metallfolie och pommes vid sidan av.

Maten dukas upp i knät och passageraren hugger in på sin måltid. Är det trevligt? Nej. Inte det minsta. I alla fall inte för omgivningen.

 

En tredje vana som brett ut sig är att titta på film eller annan rörlig bild utan hörlurar. Omgivningen ges möjlighet att ta del av ljudet till videon.

Tyvärr går erbjudandet inte att tacka nej till. Man får lyssna på dialogen, musiken och ljudeffekterna vare sig man vill eller inte.

Nu väntar jag som sagt bara på att en man drar upp sin rakapparat ur väskan och i likhet med den ovan beskrivna kvinnan slutför morgontoaletten utan att genera sig.

 

Vad vill jag då ha sagt med dessa iakttagelser av hänsynslöshet i kollektivtrafiken? Det är mycket enkelt. Visa lite artighet och respekt för dina medmänniskor.

Det är inte kul att följa vilt främmande människors privata göromål i offentliga miljöer. Det är inte heller nödvändigt. I alla fall inte om vi samfällt bestämmer oss för att uppträda med en gnutta hyfs. Det räcker – ganska långt.

 


Peter Hultqvist står för veckans citat.
Peter Hultqvist står för veckans citat.

Fem saker att hålla koll på i veckan

Sverige håller andan

I eftermiddag beslutar Socialdemokraterna om de tycker att Sverige ska gå med i Nato eller inte. Det avgör om Sverige söker medlemskap eller inte eftersom (S) 100 mandat i riksdagen ger dem möjlighet att blockera beslutet. Det andra regeringsbärande partiet, Moderaterna, är för.

Val i Tyskland

I dag håller Tysklands största delstat Nordrhein-Westfalen val. Alltid spännande men extra så i år efter Merkels sorti, den nya S-ledda förbundsregeringen, kriget i Ukraina, energikrisen och en gigantisk satsning på försvaret. Stora förändringar på kort tid - hur ser väljarna på det?

Finskt statsbesök

Statsbesök är ståtliga. En utländsk statschef besöker vår, kung. Kanske har inte de finska rosat marknaden som pampigast och så lär det inte heller bli på onsdag då president Sauli Niinistö kommer. Men känslan av en nytändning i förhållandet på grund av Nato kan ge extra touch.

Spännande möte

Handelsministrarna och centralbankscheferna i G7, Group 0f 7, sju rika industriländer, möts på onsdag i Tyskland. Trist och tråkigt? Efter blockad mot Ryssland, nedstängning i Kina, bristen på halvledare, pris- och och räntehöjningar är det ekonomiska läget högst oklart. Och spännande.

Militärchefer möts

Nato har sitt vanliga högkvarter i Bryssel och sitt militära högkvarter i Mons, båda i Belgien. På torsdag ska försvarsalliansens militära chefer träffas i Bryssel. Säkert bra, men i dessa krigstider känner man en naggande oro för möten av den typen. Det påminner oss om orostiderna.


Veckans citat

”Jag kommer definitivt aldrig så länge jag är försvarsminister att medverka i en sådan process. Det kan jag garantera alla.

Peter Hultqvist, försvarsminister (S) i november 2021 om Sverige i Nato

Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert: