Mejla

My Rohwedder

Det är Sossarna Vänsterpartiet vill åt

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Vänsterpartiledaren Nooshi Dadgostar fortsätter att fösa Socialdemokraterna framför sig.

Frågan för dagen är vinstförbud i skolan, men det är uppenbart att Vänstern bara börjat. Partiets kompromisslöshet siar om en lång höst om valresultatet blir lika jämnt som opinionsmätningar just nu visar.

Vänsterpartiet har förändrats säger Nooshi Dadgostar. Sedan hon blev partiledare är det slut på snacket och slut på att lita blint på Socialdemokraterna.

Det nya Vänsterpartiet får saker och ting gjorda och är beredda att leda Sverige, sa Dadgostar i sitt tal i Almedalen.

Det har varit ett omvälvande år för Vänstern och kanske inte minst för Socialdemokraterna som fått omvärdera var de har sitt forna samarbetsparti. Det har varit regeringskris och misstroendeomröstningar och för att få regera vidare har S vid flera tillfällen fått ge efter för Vänsterns krav. De har fått igenom krav om att slopa marknadshyror, höja socialförsäkringen och höja pensionerna.

Nya Vänstern

Långt borta känns vintern 2019 och den tid när Vänsterpartiet stängdes ute från inflytande med en egen förnedringsklausul i januariavtalet.

Och januariavtalet provocerar fortfarande Vänsterpartiet. De har sen tidigare gett sig på punkten om att införa marknadshyror och punkten om att utestänga dem från inflytande.

Under Almedalen tänkte de ge sig på den delen av avtalet som handlade om att Socialdemokraterna skulle avhålla sig från att driva frågan om vinster i välfärden. Tyvärr hade Sossarna redan hunnit före dem och presenterat ett eget vinstförbud i skolan mindre är 24 timmar tidigare.

I ett förvillande likt förslag presenterade Vänsterpartiet vinstförbud i skolan. Partiet föreslog också att avskaffa kösystemet som det ser ut idag och att låta Skolinspektionen behovspröva nyetableringar av friskolor.

Det är dubbla budskap från Vänstern, skriver My Rohwedder.
Det är dubbla budskap från Vänstern, skriver My Rohwedder.

Med skolfrågan vill Vänstern putta Socialdemokraterna framför sig i en kommande regeringsbildning. Ska Magdalena Andersson kunna bli statsminister igen efter valet kräver Dadgostar att S och V ska göra upp om ett vinstförbud i skolan före en statsministeromröstning.

Skakigt regeringsunderlag

Det är dubbla budskap från Vänsterpartiet. Dadgostar säger att den parlamentariska oredan inte kan fortsätta och att det behövs en stabil majoritetsregering, en regering där hon vill vara minister. Samtidigt för hon fram kompromisslösa krav på att stötta en Andersson-regering. Krav som Dadgostar vet att Centerpartiet aldrig kommer gå med på. Och Centern behövs också i denna fantasiregering för att det ska bli något.

Socialdemokraterna får förvänta sig den nya Vänstern i höst och det kommer inte att bli lätt för Magdalena Andersson. Ett parti som vill samarbeta med är ovilligt att kompromissa är en svårt partner.

Publisert:

LÄS VIDARE