Jonatan Unge

Det är inte ofta man känner medlidande för Jörgen Hellman

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jörgen Hellman är Skatteutskottets ordförande.
Jörgen Hellman är Skatteutskottets ordförande.

Gud vad jag känner medlidande, förståelse för och samhörighet med Skatteutskottets ordförande Jörgen Hellman!

Vilket ju är ganska speciellt, för det är ju inte ofta man gör det. Eller hur?

Visst tillhör det inte vardagen att man känner en jävla stark samhörighet med ordföranden i skatteutskottet? Sannerligen inte MEN plötsligt händer det. Att det faktiskt hände är på grund av SVT:s Uppdrag granskning.

Enligt UG ska Jörgen Hellman sedan 2015 fått närmare 700 000 kronor i ersättning för sitt övernattningsboende i Stockholm. Detta får han eftersom han egentligen bor i en stuga norr om Vänersborg. Och eftersom varken riksdagen eller skatteutskottets lokaler ligger i Vänersborg blir han så klart fullt och riktigt kompenserad för sitt extra boende.

 

Men nu drevar UG mot Jörgen genom att påstå att han egentligen inte alls bor i en stuga norr om Vänersborg och därför då inte har någon rätt till bostadsersättning. Man kan ju förstå varför UG blev misstänksamma mot Jörgen eftersom i princip ingen bor i en stuga norr om Vänersborg.

Jörgen, som jag tror på till 100 procent, menar dock att han, i och för sig häpnadsväckande, faktiskt gör det.

UG, som tråkigt nog inte litar på en hederlig mans ord, pekar på ett antal detaljer som de menar motbevisar Jörgens påstående.

Enligt UG har stugan trasiga fönster samt ett hål i väggen. Och? Säger jag och Jörgen.

Som varmblodig, läs: svettig, är det skönt med ett luftigt hem.

 

UG fortsätter och menar att eftersom kommunen underkänt avloppet och förbjudit att det används så går det inte att utnyttja toaletten och man kan heller inte diska eller duscha i huset.

Nu skulle man kunna tror att UG lyckats sätta dit Jörgen eftersom man ju inte kan bo i ett hus där det inte går att diska men vad de inte räknat med är Jörgens förklaring:

– Jag sover där bara ibland, så jag diskar inte

Han diskar inte! 

Han bara gör det inte!

Det är nog för svårt för UG:s lilla huvud att förstå men så här är det: världen består av två sorters människor, de som diskar och de som inte gör det!

 

UG tillhör uppenbarligen den första kategorin men jag och Jörgen tillhör den andra. Porslin är som papper för oss! Är det smutsigt så bara ut med det genom hålet i väggen! Eller genom det trasiga fönstret. 

Ja, vi diskar inte, vad är det med det? Vi manglar inte heller lakan, är det också ett bevis på att vi inte skulle bo där vi bor?

I ett sista desperat försök frågar då UG Jörgen var han i så fall går på toaletten eftersom vattnet ju är avstängt?

Snyggt försök UG, men på denna fråga har Jörgen inte bara ett utan två bra svar. 

För det första har han utedass – men han har också tillgång till en toalett i en lada. Till vardags blir det utedasset men när det ska lyxas till lite så väljer Jörgen att flytta på lite kossor och skita i en lada. 

Här är ju igenkänningen nästan extremt hög.

Jag brukar själv besöka en fristående byggnad ett par hundra meter från mitt hem vid speciella tillfällen, när nöden kräver det. UG menar dock att de frågat personalen som arbetar i ladan och de visste inte inte ens vem Jörgen var. Vilket ju inte är mycket till bevis för vem i helvete vet vem ordföranden i skatteutskottet är? Ingen och därför vet de inte heller huruvida han skiter in deras lada eller inte.

Publisert:

LÄS VIDARE