60 procent av djuren har dött sedan 1970

1 av 3 | Foto: TT
Vårt sätt att hantera planeten har gjort att de vilda djuren får rejält med stryk.
KOLUMNISTER

Årets upplaga av Världsnaturfondens ”Den levande planeten” är riktigt ruggig läsning. I genomsnitt lever människan som om det skulle finnas 1,7 jordklot. Trots att det, såvitt vi vet, bara finns ett.

Det placerar oss på 14:e plats i ligan av överkonsumenter. De åtta värsta länderna är Quatar, Luxemburg, Förenade Arabemiraten, Mongoliet, Kuwait, Danmark, USA och Kanada. Alltså i huvudsak rika länder som har råd att konsumera rätt. Men som inte gör det.

Ett annat sätt att mäta mänsklighetens härjningar är att kontrollera hur många djur det finns. Mellan 1970 och 2014 minskade beståndet av ryggradsdjur med hela 60 procent. Ryggradsdjur är däggdjur, fåglar, fiskar, grod- och kräldjur. Om bara drygt ett år, 2020, kan två tredjedelar vara borta om man jämfört med läget 50 år tidigare.

Störst är minskningen i Syd- och Centralamerika där djurbeståndet minskat med 89 procent. Parallellt med att antalet djur minskat har även arterna blivit färre.

Många av oss tror att Sverige är ett sorts föredöme. Det är vi inte alls. Vi lever som om det fanns fyra jordklot. Fast det bara finns ett.

Den främsta förklaringen är att människan brer ut sig. Utdikning av våtmarker, ett intensivare jordbruk, skogsbruk, jakt och miljögifter djur medför att djuren blir färre och färre.

Forskarna har räknat att tamboskap står för 60 procent av däggdjurens totala vikt. Människan står för 36 procent. De vilda däggdjurens andel är blygsamma fyra procent. Man fattar att de slåss mot övermakten.

En annan ruskig uppgift i rapporten rör pollinerande insekter. 75 procent av alla stora odlade grödor måste pollineras. Annars blir det ingen mat.

Men de pollinerande arterna har minskat kraftigt i framför allt USA och nordvästra Europa enligt FN-organet IPBES. Sjukdomar, ändrade livsbetingelser och miljögifter är de främsta förklaringarna.

Läsning av det här slaget får mig att googla hysteriskt. Målet är att få mitt liv att stå i större samklang med naturen.

Resultatet är att jag numera använder ett enda bekämpningsmedel i min trädgård, trädgårdsättika. Städskåpet innehåller förutom såpa också bikarbonat som är användbart till både silver och spisen.

I övrigt försöker jag handla så lite kläder som möjligt och har nyligen installerat en värmepump, även på landet. Det är en magisk apparat som gör elelementen onödiga utan att man riktigt förstår hur det går till.

  • Men hur mycket jag än gör kommer det inte att räcka. Vi måste kollektiv ändra vår livsstil. Det är både bråttom och svårt.

Fem saker att hålla koll på i veckan

1 av 5
386 år senare – Gustav Adolfsdagen firas på tisdag till minne av slaget vid Lützen och hans död 1632. Men enligt den nuvarande ­gregorianska kalendern stupade kungen inte förrän den 16 november. Bakelsen med kungens namn, som många avnjuter i dag, har sitt ursprung i Göteborg som han grundade.
Det här är Lena Mellin 00:25

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

avLena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM