Därför sågas Löfven av Sjöstedt

KARLSTAD. Att som Jonas Sjöstedt både samarbeta med och såga Stefan Löfven jäms med fotknölarna kan te sig både motsägelsefullt och kontraproduktivt.

Men det finns givetvis en förklaring.

I sitt inledningstal till Vänsterpartiets 42:a kongress i konserthuset här i Karlstad gick V-ledaren Jonas Sjöstedt till våldsamt angrepp på Socialdemokraterna och statsminister Stefan Löfven (S).

Han sade att den ekonomiska politiken ”har riggats för de rikaste”, att S gått åt höger, att Löfven kallar Socialdemokraterna för ett mittenparti och att Socialdemokraterna ”har tappat gnistan”.

1 av 2 | Foto: URBAN ANDERSSON

Han anklagade också Socialdemokraterna för att direkt motarbeta ökad jämlikhet genom att säga nej till Vänsterpartiets förslag om att återinföra förmögenhets- och arvsskatten.

Det var kort och gott ord och inga visor. ”We are not impressed” (vi är inte imponerade) skulle Sjöstedt i likhet med drottning Elizabeth också kunna ha sagt.

Vid första anblicken kan det förefalla att vara en dålig taktik att såga den som man tätt samarbetar med. Sedan valet 2014 jobbar Vänsterpartiet fram statsbudgeten tillsammans med regeringens båda partier.

Men självklart finns det förklaringar och de heter i tur och ordning kongress och val.

På kongressen tar Vänsterpartiet avstamp inför valet och spikar en valplattform. Självfallet måste partiledaren under sådana förhållanden elda massorna. Allt annat vore tjänstefel och skulle tas som ett svaghetstecken av de närvarande.

I valet den 9 september vill Vänsterpartiet bli större. För att göra det kallar de sig ”Sveriges enda vänsterparti” eftersom Socialdemokraterna, enligt Stefan Löfven, nu är ett mittenparti.

Det kan definitivt få människor som definierar sig som vänster att lägga sin röst på Vänsterpartiet. Om man är vänster vill man såklart rösta vänster och då finns det, enligt Jonas Sjöstedt, bara ett val.

Kommer Stefan Löfven sura till över Sjöstedts attacker. Skulle inte tro det, även han vet vad som krävs under en kongress och under ett valår. Det kommer inte att försvåra framtida samarbeten mellan de båda partierna.

I övrigt ägnade Jonas Sjöstedt det fyra sidor långa talet åt att prata om jämlikhet. Att minska klyftorna i Sverige är partiets övergripande valbudskap.

Det ska ske bland annat genom höjda pensioner, återinförd förmögenhetsskatt, höjd skatt på kapitalinkomster och sänkta arvoden för riksdagsledamöterna. Dessutom vill partiet ha sex timmars arbetsdag.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

avLena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM