Mejla

Lena Mellin

Tre nya punkterna som ska rädda C

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

UPPLANDS VÄSBY. Tillbaka till framtiden.

Med sitt nya idéprogram återvänder Centerpartiet till rötterna. Decentralisering, miljöomställning och småföretag.

Thorbjörn Fälldin var inte på plats under Centerns extra stämma i Upplands Väsby norr om Stockholm. Men om han hade varit där hade han nog nickat igenkännande när det nya idéprogram klubbades.

I det återvänder Centern till sina rötter; till landsbygden, småföretagen och miljön. Precis som Moderaterna, som i en aktuell kampanj ”tar ansvar för hela Sverige”, så säger sig Centerpartiet se ”hela landet”.

Stureplanscentern tog stor plats

Den nya centern vilar på tre ben.

1. Jobb. Alla partier ägnar sig självfallet åt jobben men det som skiljer centern från andra partier är deras starka betoning på småföretagare och entreprenörer.

Men vill man att hela landet ska leva så måste man förlita sig på att det finns driftiga människor som är beredda att själva skapa sina egna jobb. I glesbygden finns sällan några stora arbetsgivare, om man inte räknar in kommunen.

2. Miljö. Centern har länge kallat sig alliansens gröna röst och nu understryker man landsbygdens nyckelroll i omställningen till ett förnyelsebart Sverige.

Inom en generation, av Annie Lööf preciserat till högst 35 år, ska Sverige exempelvis vara fritt från fossil energi, alltså olja, bensin, diesel, kol och naturgas. I alla fall om centern får bestämma.

3. Decentralisering. Centerns tredje ben är decentraliseringen, att besluten fattas så långt ner i hierarkierna som möjligt.

Men det betyder inte längre, som det stod i det första utkastet till idéprogram, att statens verksamhet ska vara så liten som möjligt.

Över de tre benen svävar ordet landsbygd. Ett tag försökte Centern framställa sig som ett parti som var lika bra för dem som bor i storstäderna som i glesbygden. Stureplanscentern, unga grabbar som hängde kring Stureplan i Stockholm, tog stor plats i debatten.

Fnissigt upphetsade

Partiet säger fortfarande att det är bra för både stad och land. Men landsbygden framhävs på ett helt annat sätt än de senaste fem, tio åren.

Tvärtemot vad de flesta tror så har de boende i glesbygden inte minskat sedan 1970-talet. Då bodde 1,4 miljoner på landet och så är det fortfarande. Befolkningstillväxten sker däremot i städerna.

I förra valet röstade 391 000 personer, 6,6 procent, på centern. En satsning på landsbygden kan möjligen ändra siffran.

Så till ordet liberal. Många av centerpartisterna själva är nästan fnissigt upphetsade över att de skrivit ner att de är liberaler. Andra tycker att det är fel.

En googlesökning på Maud Olofsson och liberal ger 105 000 träffar. Annie Lööf och liberal ger 103 000 träffar. Sedan 1995 ingår centern i den liberala gruppen ELDR i EU-parlamentet. Det borde alltså inte komma som en blixt från ovan.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Lena Mellin

Centerpartiet

Annie Lööf