Inga invandrare i vita Almedalen

KOLUMNISTER

Efter måndagen i Almedalen är jag inte längre säker på vem som är den största hycklaren, nolltoleransens Åkesson eller alla hans motståndare.

12.00. Där sitter de, skrattar och äter smörgåsar, slickar i sig glass och väntar med spänning på sin favoritnazist Stefan ­Jacobsson, ledare för Svenskarnas parti, som ska hålla tal. Solen skiner. Vindstilla. Visbys hamn. Drömsommar.

Sverige åt svenskarna. Invandrare ska ut. Dåliga högtalare. ­Inget nytt under solen. Cirkulera.

17.00. Där står de, välklädda män och kvinnor, tätt inpå varann i en trädgård, och dricker gratisvin. Måndag i Almedalen. Obliga­toriskt mingel. Alla är där. Toppolitiker, lobbyistmiljonärer och stjärnjournalister trängs med wannabes. Deras tid i Almedalen är nästan alltid betald av någon annan.

17.30. Mindre än två timmar kvar till Jimmie Åkessons tal. En ­talare stod på scen och pratade om invandrarna. De är de nya ­kvinnorna på arbetsmarknaden! Få lyssnade. Gratisvin. Mingel. Lulliga ­höjdare, lulliga nobodies. Not a care in the world.

18.10. Knappt timmen kvar till Åkessons tal. Den där jävla intolerante människan Åkesson, den där rasisten, äcklig. Tävlingen är i gång. Vem går starkast till försvar för invandrarna?

Kvarten kvar. Ut ur trädgården flödar dessa antirasister. Som ett snövitt vinterlandskap rör de sig nedåt. Mot Almedalen! Länge leve ­toleranta Sverige!

19.00. Nu börjar det. Applåder. Blågula t-shirtar. Sverigevänner. Jimmie Åkesson. Hela Sveriges partiledare.

Invandring. Vänsterextremism. ­Feminism. Papperslösa. Sjukvård. Skit. Skit. Skit. Skit. Skit.

Och varje gång Åkesson pratar om vård till papperslösa, om invandrare, skakar mingelproffsen på huvudena. Fy fan, fy fan vad intolerant. Fy fan för den där rasisten. Journalister. Politiker. Lobbyister. Debattörer. Vitt. Vitt. Vitt. Vitt. Hycklare. Hycklare. Hycklare. Hycklare.

19.48. Talet är över. Nu börjar festen på riktigt. Fler mingel att gå till. Åkesson vem?

Tisdag i Almedalen. Fina, toleranta Miljöpartiet. Gustav Fridolin. Knivskarp, mysig antirasist. Journalisterna bevakar. Debattörerna tjafsar. ­Lobbyisterna kämpar in i det sista ­inför talet. Och mitt i allt detta tänker jag för tusende gången på tre dagar:

Vart fan i helvete är alla invandrare?

Jag träffar en till slut, under SDU:s nationalistpanel. Sen kommer det ­en till och vi pratar om bristen på mångfald. Han säger att han av någon anledning nickar på andra invandrare som han ser i Almedalen. Han vet inte varför, men det fick honom att känna sig mindre ensam i det här vita havet. Var är invandrarna? Och varför är det ingen som reagerar?

Knappt en vecka efter att Alby-borna, en majoritet första och andra genera­tionens invandrare, blivit överkörda av Socialdemokraterna samlas den politiska eliten i Alme­dalen för att prata om de stora frågorna. Den hetaste, och kanske största, frågan är just den om fly­kt­ingar, inva­ndrare och integration.

Majoriteten i Almedalen verkar vara ense om att invandrare är ­välkomna till ­Sverige.

Men helst inte till Almedalen.

Ekeroths arga manliga armé

I går skrev jag om att ­Avpixlats Kent Ekeroth, även känd som sverigedemokratisk riksdagsledamot, befann sig i Visby och festade med järnrörskompisen Christian Westling. Dubbel trubbel. Det var inte uppskattat bland trollen. Närmare 100 arga mejl under dagen. På 17 min­uter kom 10 mejl från Lars, Kent, Bo, Lars, Kennet, Gabriel, Per, Anders, Sune, och Michael. Arga svenska män.

Almedalen ska vara för alla

Efter två heldagar i Visby måste jag medge att Alme­dalsveckan är en briljant plats. Närheten till smarta, drivna och passionerade människor i kombination med utbudet av både samhällsnyttiga och ögonöppnande seminarier är oslagbart. Nu måste vi bara öka mångfalden på plats.

avEhsan Fadakar

ARTIKELN HANDLAR OM