Det knakar rejält i alliansens fogar

KOLUMNISTER

Det sensationella resultatet av Aftonbladets enkät bland aktiva moderater visar att det knakar rejält i alliansens fogar.

Hinner Fredrik Reinfeldt vända skutan till valet 2014?

Valet hösten 2010 var både en glädje och en prövning för alliansen. De behöll regeringsmakten men till priset av att bli en minoritetsregering.

Men bara ett parti ökade, Moderaterna som gjorde sitt hittills bästa valresultat. De andra tre, FP, C och KD, tappade väljarstöd.

Så har utvecklingen fortsatt efter valet. Med enstaka undantag har M fortsatt att öka i väljarbarometrarna medan det gått trögt, ­ibland riktigt trögt, för de mindre allianspartierna.

Irritationen har länge varit påtaglig och för att minska friktionen något bestämde det inre kabinettet, de fyra partiledarna, för drygt ett år sedan att det var tillåtet att inte alltid säga att alla var eniga om allt.

Det har bland annat lett till att Kristdemokraterna offentligt körts över i en rad frågor. Och att förra C-ledaren Maud Olofsson offentligt kritiserade sin tidigare regeringskollega Jan Björklund för en tid sedan.

Det uppseendeväckande resultatet av Aftonbladets enkät på Moderaternas Sverigemöte i Örebro är ännu ett tecken på att det knakar i fogarna på alliansen.

På mötet fanns främst kommun- och landstingspolitiker. Alltså politiker som är fast förankrade i den politiska vardagsmyllan med vägkorsningar, vårdcentraler och vuxenutbildning.

En majoritet av dem som har en åsikt vill att MP ingår i en borgerlig regering efter valet 2014. Majoriteten är visserligen knapp, men dock.

Det visar att det finns en chans att den stelbenta blockpolitiken, som ofta lägger ett mycket tungt lock på den nationella politiken, kan luckras upp.

Än mer uppseendeväckande är att nästan hälften av dem som har en åsikt tycker att alliansen klarar sig utan Kristdemokraterna.

KD var med och bildade alliansen och är det parti som tagit mest stryk av samarbetet. Det klarade sig kvar i riksdagen i valet 2010 på grund av moderata stödröster.

Nu är alltså närmare hälften av dem som deltog i ­Aftonbladets enkät beredda att offra KD. Alliansen ­klarar sig utan sin minsta beståndsdel, tycker de.

Hittills har alliansen klarat sig idémässigt på valmanifestet från 2006. Det var alliansens program för ny start för Sverige. 2010 års valmanifest var däremot en ganska urvattnad historia.

För att vinna även 2014, och det vill Fredrik Reinfeldt verkligen göra, krävs en idémässig offensiv. Alliansen kan inte gå till val en tredje gång på ungefär ­samma sak.

Moderaterna har inlett sitt förnyelsearbete. Men det räcker inte, ­hela alliansen måste ­göra det om de ska ­framstå som fräscha även i nästa ­ val.

Det ligger 30 månader bort, inte mer. Hinner Reinfeldt ­lappa ihop sprickorna till dess?

avLena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM